Πτώση με πολύ μικρό τζίρο στο Χ.Α. αλλά κρατούνται οι 625 μονάδες

Πτώση με πολύ μικρό τζίρο στο Χ.Α. αλλά κρατούνται οι 625 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων λαμβάνει χώρα η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τον εξαιρετικά μικρό τζίρο και την παύση των πρωτοβουλιών από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Οι πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου αλλάζουν τα δεδομένα για την κυβέρνηση, οπότε η αγορά αντιδρά – σε πρώτη φάση – με κατακόρυφη μείωση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Παρ' ότι το «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν ήταν έκπληξη και είχε καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα, όπως και να 'χει, αντανακλαστικά, το εν γένει θολό τοπίο σε σχέση με το αν αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ασφαλώς επηρεάζει την ψυχολογία της αγοράς, που αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς της.

Σε ένα έτσι κι αλλιώς πτωτικό – διορθωτικό διεθνές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 626 μονάδες με πτώση 1,17%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 15 εκατ. ευρώ!!

Είναι σαφές ότι η πτώση δεν προέρχεται κυρίως λόγω ισχυρών ρευστοποιήσεων, αλλά λόγω απουσίας αγοραστικών απαντήσεων στις λίγες ρευστοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα. Δεν υπάρχει δηλαδή απορρόφηση της λιγοστής προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά, ο Γ.Δ. δείχνει ότι βρίσκει άμυνες στη ζώνη των 625 μονάδων, ενώ στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έφτασε έως το χαμηλό των 623,63 μονάδων.

Αρχικά οι πιέσεις στις τράπεζες έφτασαν έως το 5%, όμως πλέον η Eurobank υποχωρεί κατά 3,80%, η Πειραιώς -3,74%, η Εθνική -3,51% και η Alpha Bank -3,18%. Στο χώρο των blue chips, απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΟΛΠ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.

Αντιθέτως, ανοδικά για ακόμη μια συνεδρίαση κινείται η Coca Cola HBC που κερδίζει 1,13%, ύστερα από το +3,67% της περασμένης Παρασκευής, ενώ κέρδη 0,44% καταγράφει και η Jumbo.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται οι Κρι Κρι, Κλουκίνας Λάππας και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ αυξημένες πιέσεις άνω του 3% δέχονται μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Intracom Holdings και Space Hellas, ενώ πιέσεις δέχονται και οι MIG, Cenergy Holdings, Attica Bank, Κεκροπας κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Κρέτα Φαρμ, Audiovisual, Ιντερτέκ, Αλουμύλ, Γενική Εμπορίου, ΙΑΣΩ, Μοτοδυναμική, Nexans, Σελόντα και Μινωικές Γραμμές. Στον αντίποδα, υποχωρούν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Λανακάμ, Lavipharm και Μινέρβα, ενώ στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 70 που υποχωρούν.