Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού

Στο κόκκινο όλες οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, και τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κόβουν τη σύνδεση με τη Βρετανία.

Σε αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,4%, με τις μετοχές στον τομέα του τουρισμού να καταγράφουν πτώση 5%, την ώρα που όλοι οι κλάδοι έπεσαν σε αρνητικές τιμές. Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός DAX κινείται στις 13.030 μονάδες, με μια πτώση της τάξης του 4,1%, ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο -2,02% στις 6.397 μονάδες και στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 ανέρχεται στις 5.368 μονάδες, με μια πτώση της τάξης του 2,89%.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι «εκτός ελέγχου», με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρού lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία. Ειδικότερα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία, ενώ το ίδιο έπραξαν επίσης ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Βουτιά για τις τιμές πετρελαίου στις συναλλαγές της Δευτέρας. ο αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,15%, στα 47,69 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brendt, με ίδια πτώση, διαμορφώνεται στα 50,57 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο χρυσός κινείται ανοδικά, κατά 1%, στα 1,903 δολάρια/ουγγιά, που είναι και το πιο υψηλό από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο $1,2210, ενώ η βρετανική λίρα καταγράφει απώλειες 1,75% στο 1,3282 σε σχέση με το δολάριο.