Ισχυρά κέρδη για το αργό λόγω σινοαμερικανικού διαλόγου

Ισχυρά κέρδη για το αργό λόγω σινοαμερικανικού διαλόγου

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας παράλληλα τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη εδώ κι ένα μήνα, αντλώντας στήριξη από τον περιορισμό των αμερικανικών αποθεμάτων, και το κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών για ολοκλήρωση τουλάχιστον της πρώτης φάσης της αμερικανο-κινεζικής εμπορικής συμφωνίας.

Επίσης τις τιμές του «μαύρου χρυσού» υποβοηθά και η φημολογούμενη πιθανή επέκταση της πολιτικής των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από την συμμαχία του OPEC+ (κράτη-μέλη ΟΠΕΚ, από κοινού με Ρωσία και κάποιες μικρότερες πετρελαιπαραγωγές χώρες). 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες αντιστάθμισαν τις διευρυμένες ανησυχίες για ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 35 σεντς ή κατά 0,6% με το βαρέλι να κλείνει στα 62,02 δολάρια, με εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από την 20η Σεπτεμβρίου. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε αύξηση 43 σεντς, ή κατά 0,8%, με τη συνεδρία να κλείνει στα 56,66 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας μια άνοδο μεγαλύτερη του 5%, την ισχυρότερη επίδοση από τις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το CNBC οι ισχυρές εβδομαδιαίες επιδόσεις υποστηρίχθηκαν και από μια απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία περιορίσθηκαν περίπου κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα. 

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται και από τα χείλη επισήμων η αισιοδοξία της τελευταίας εβδομάδας για επίτευξη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες Πεκίνου - Ουάσιγκτον οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου που σοβεί εδώ και 1,5 έτος, έχοντας αρκετά σοβαρή επίπτωση στην ζήτηση πετρελαιοειδών. Σήμερα εξάλλου ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονταν κοντά στην οριστικοποίηση του πρώτου μέρους μιας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας.