Ημέρα πτώσης στο Χ.Α., όμως κρατήθηκαν οι 700 μονάδες

Ημέρα πτώσης στο Χ.Α., όμως κρατήθηκαν οι 700 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την τρίτη πτωτική - διορθωτική συνεδρίαση στις τέσσερις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το γενικευμένο «σήμα» διόρθωσης που επικράτησε και στις διεθνείς αγορές.

Διεθνώς αυτήν εβδομάδα καταγράφονται κινήσεις ρευστοποίησης και «κλειδώματος» ρευστότητας, με τους αμερικανικούς δείκτες να κινούνται για 4η διαδοχική συνεδρίαση σήμερα πτωτικά, υποχωρώντας μάλιστα άνω του 1% και οι τρεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης και περιορισμού της δυναμικής που επικράτησε για έξι συναπτές εβδομάδες, που έφερε σημαντικό ράλι τόσο στις τράπεζες, όσο και στο Γενικό Δείκτη.

Δείκτες και μετοχές είχαν φτάσει σε τεχνικές υπερβολές και γενικώς είχαν φτάσει σε σημεία τεχνικού κορεσμού, οπότε οι διορθωτικές κινήσεις και οι πρωτοβουλίες εξισορρόπησης αυτής της εβδομάδας, ήρθαν μάλλον φυσιολογικά.

Παράλληλα, μειωμένες είναι και οι μέσες συναλλαγές που διαμορφώνονται κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, έναντι 81 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος την αμέσως προηγούμενη.

Σήμερα λοιπόν σε μια συνεδρίαση διακυμάνσεων και μεταβολών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 704,43 μονάδες με πτώση 0,39%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 700,67 μονάδων έως το υψηλό των 715,47 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, με τα 2,57 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε Alpha Bank και Εθνική, ενώ στις τράεπζες διακινήθηκε τζίρος 29,6 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.834,79 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.109,76 μονάδες με πτώση 1,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,10%, κρατώντας ουσιαστικά όλα τα κέρδη του.
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, με την Πειραιώς να συνεχίζει με άνοδο 2% και την Alpha Bank στο +0,40%, ενώ Eurobank και Εθνική υποχώρησαν κατά 1,09% και 0,68% αντίστοιχα.

Στο χώρο των blue chips στήριξη με θετικό πρόσημο έδωσαν μόνο οι Motor Oil, Jumbo, Τιτάν και ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Viohalco -3,73%, ΓΕΚ Τέρνα -2,39%, Μυτιληναίος -1,91%, Ελλάκτωρ -2,27%, Lamda Development -1,71%, Aegean Airlines -1,62%, ΑΔΜΗΕ -1,52%, ΔΕΗ -1,33%, ΕΛΠΕ -1,20%, ΕΧΑΕ -1,07% κ.λπ.

Στον Mid Cap μόνο οι MLS και AS Company διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ πτώση άνω του 4% είχε η Κέκροπας, άνω του 3% οι Attica Bank και Intrakat και άνω του 2% οι MIG, Cenergy Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν τίτλοι όπως Revoil, Ευρωσύμβουλοι, Παϊρής, Trastor, Ιντερτέκ, ΑΕΓΕΚ, Ελγέκα, Μουζάκης, ΑΝΕΚ, Περσεύς και Καραμολέγκος, ενώ υποχώρησαν οι Γ. Ε. Δημητρίου, CPI, Κλωστ.
Ναυπάκτου, ΕΚΤΕΡ, Reds, Newsphone, Εβροφάρμα, Centric, Έλαστρον και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 63 που υποχώρησαν.