IEA: Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου ήρθε για να μείνει

IEA: Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου ήρθε για να μείνει

Εξισορροπημένη “βλέπει” την αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ, μόλις εννέα ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση του OPEC αναφέρει πως οι αγορές πετρελαίου παγκοσμίως βρίσκονται σε μια πορεία επίτευξης μιας εξισορρόπησης ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση μέσα στο 2017.

"Πιστεύουμε ότι η εξισορρόπηση ήρθε και θα συνεχιστεί", δήλωσε στο CNBC ο Neil Atkinson, επικεφαλής του κλάδου της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των αγορών της IEA.

"Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, ίσως δεν υπήρξε ισχυρή επιστροφή στα ελλείμματα, αλλά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει το πρόσφατο μήνυμά μας ότι η εξισορρόπηση έχει γίνει και βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η αγορά αναπτύσσεται", τονίζεται στην έκθεση της IEA.

Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα μειωθεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά ως αποτέλεσμα των υποτονικών κερδών. Ωστόσο, προειδοποιούν οι αναλυτές ότι ακόμη και αν επεκταθεί η μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση του OPEC στις 25 Μαΐου, "θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017", προκειμένου να αγγίξουν τα αποθέματα τον μέσο όρο πενταετίας.

"Εάν, κάνοντας μια υπόθεση και όχι μια πρόβλεψη, η τωρινή μείωση της παραγωγής (OPEC) παραταθεί για το υπόλοιπο του 2017, η τιμή του πετρελαίου θα άρχιζε να πέφτει αρκετά... Αλλά ακριβώς επειδή θα μειωθεί ενώ βρίσκεται ψηλά, δεν θα υποχωρήσει κάτω από τον πενταετή μέσο όρο μέχρι αργότερα φέτος, ενώ υπάρχει και περίπτωση να μην φτάσει εκεί ούτε τότε”, σημείωσε ο Atkinson.