Η Wall Street συνεχίζει να χορεύει στη μουσική των πραγματικών επιτοκίων

Η Wall Street συνεχίζει να χορεύει στη μουσική των πραγματικών επιτοκίων

Η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού, επιτοκίων και ομολογιακών αποδόσεων συνήθως προμηνύει αναταράξεις για τις μετοχές. Στη Wall Street όμως η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να σημειώνει νέα υψηλά με οδηγό τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. 

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ των αμερικανικών ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού, των TIPS, οι πραγματικές αποδόσεις των οποίων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά, και των χρηματιστηριακών δεικτών που σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά έχει ενισχυθεί το τελευταίο εξάμηνο.

Είναι μία από τις λίγες σταθερές καθώς η Wall Street έχει καταφέρει να υπερπηδήσει εμπόδια που κανονικά θα τη φρέναραν – ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, εντεινόμενες πληθωριστικές προσδοκίες αλλά και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, πυροδοτώντας μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος εδώ και 30 χρόνια και ενώ η Fed εκτιμά ότι πρόκειται για «παροδικό» φαινόμενο, η πίεση στους αξιωματούχους εντείνεται.

Παρόλο που υπάρχουν λακκούβες στον δρόμο, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Οι χαμηλές αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων χαμηλώνουν με τη σειρά τους το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των μελλοντικών ταμειακών ροών των επιχειρήσεων και αυτό αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών. Μια άνοδος του προεξοφλητικού επιτοκίου θα ανασχεδίαζε τον χάρτη για τις μετοχές.

Οι πραγματικές αποδόσεις μπορεί να κινηθούν ανοδικά καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να σφίξουν τη νομισματική τους πολιτική, ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι θα γυρίσουν θετικές σύντομα.

Διαχειριστές κεφαλαίων στην Blackrock εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον.

Παραδοχές όπως το ότι η άνοδος των επιτοκίων και των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων είναι αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές σήμερα αμφισβητούνται.

Στην Bank of America, η εκτίμηση είναι ότι οι πραγματικές αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα μπορεί να παραμένουν αρνητικές την επόμενη δεκαετία. Πρόσφατα, οι αναλυτές της Morgan Stanley δημοσιοποίησαν παρόμοιες προβλέψεις.

Οι αποδόσεις στα TIPS (Treasury inflation protected securities) έχουν αποκλίνει από τις αποδόσεις των συμβατικών κρατικών χρεογράφων τους τελευταίους μήνες.

Η διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στις δύο κατηγορίες ομολόγων, το επιτόκιο «breakeven», παρακολουθείται στενά ως δείκτης των πληθωριστικών προσδοκιών και έχει διευρυνθεί σημαντικά.

H πτώση των πραγματικών επιτοκίων δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς οι επενδυτές επιζητούν ασφάλεια από τον πληθωρισμό.

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χρεόγραφα TIPS και συναφή οχήματα όπως τα ETF που επενδύουν σε TIPS.

Η απόδοση στα 10ετη TIPS έχει διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα όλη τη φετινή χρονιά. Μετά από άνοδο προς το τέλος του πρώτου τριμήνου υποχώρησε πάλι σε νέο χαμηλό στο -1,24% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές στην Blackrock και στην BofA επισημαίνουν ότι η ζήτηση για ETF που επενδύουν σε TIPS από επενδυτές που θέλουν βραχυπρόθεσμη ασφάλεια για τον πληθωρισμό αλλά και από άλλους που αυξάνουν την ασφάλεια στα χαρτοφυλάκια πιο μακροχρόνιας κατανομής είναι απίστευτη.

Αν οι πραγματικές αποδόσεις παραμείνουν αρνητικές, η ανάπτυξη της οικονομίας διατηρηθεί πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν κάνουν κοιλιά και οι επιχειρήσεις δεν δυσκολευτούν να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη στους πελάτες τους, οι μετοχές θα συνεχίσουν τις καλές τους επιδόσεις.

Φέτος, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε 65 νέα ιστορικά υψηλά και του λείπουν άλλα 12 για να σπάσει το ρεκόρ των 77 που καταγράφηκε το 1995.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο ήταν δυνατά καθώς τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Στον κλάδο της τεχνολογίας αυτό έφτασε το 93%. Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές αλλά χωρίς να έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα ακόμη.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να εισέρχεται σε κρίσιμη φάση αν η Fed δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να περιμένει μέχρις ότου ολοκληρωθεί το tapering της ποσοτικής της χαλάρωσης, περί τα μέσα του επόμενου χρόνου, πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Και τα TIPS είναι ακριβά.

Μπορούν τα πραγματικά επιτόκια να γίνουν πιο αρνητικά; Ίσως, αν κρίνει κανείς από την περίπτωση της Βρετανίας. Η πραγματική απόδοση στο 10ετες βρετανικό ομόλογο βρίσκεται κάτω από το -3,0% και έχει παραμείνει αρνητική την τελευταία δεκαετία.

Στην Capital Economics η εκτίμηση είναι οτι η επιρροή των πραγματικών αποδόσεων στη Wall Street θα αρχίσει να φθίνει σταδιακά καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Fed να σφίξει τη νομισματική πολιτική σε όρους πραγματικών αποδόσεων.

Οι ούριοι άνεμοι της πτώσης των πραγματικών αποδόσεων θα μεταβληθούν σε ήπιους μετωπικούς και αυτός είναι ένας λόγος που ο οίκος εκτιμά ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα δυσκολευτεί να σημειώσει κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια.