Η τρελή εβδομάδα της κάνναβης

Η τρελή εβδομάδα της κάνναβης

Η εκλογική νίκη των Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τα πολιτειακά δημοψηφίσματα που έφεραν πιο κοντά την νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε ακόμα περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, δημιούργησε τις συνθήκες για μία πολύ καλή πορεία των μετοχών όλων των εταιρειών που ασχολούνται με τον κλάδο, κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο θετικά μετά τις επαναληπτικές γερουσιαστικές εκλογές στην πολιτεία της Τζιόρτζια στις αρχές του Ιανουαρίου, που έδωσαν στο δημοκρατικό κόμμα την πλειοψηφία και στην Γερουσία.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχουμε δει δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μπάιντεν στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά είναι βέβαιο πως είναι θετικά διακείμενη στην σταδιακή νομιμοποίηση της. Όπως είχαμε δει και σε μία προηγούμενη περιήγησή μας στη νόμιμη βιομηχανία μαριχουάνας, το μεγάλο βήμα που θα αλλάξει τα δεδομένα θα είναι η νομιμοποίηση της μεταφοράς κάνναβης από πολιτεία σε πολιτεία, κάτι που μέχρι τώρα απαγορεύεται.

Όπως συμβαίνει πάντα στις αγορές, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να προεξοφλήσουν τα καλύτερα ή (πιο σπάνια) τα χειρότερα. Από την 3η Νοεμβρίου που έγιναν οι εκλογές στις ΗΠΑ, μέχρι την 5η Φεβρουαρίου, δηλαδή σε διάστημα περίπου τριών μηνών, οι μετοχές του κλάδου ανέβηκαν κατά περίπου 100% κατά μέσο όρο. Τρία από τα πιο γνωστά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, το ETFMG Alternative Harvest (MJ NYSE), το Advisor Shares Pure US Cannabis (MSOS NYSE) και το Advisor Shares Pure Cannabis με το ευφάνταστο σύμβολο (YOLO NYSE), είχαν αντίστοιχη απόδοση.

Ο λόγος που αναφέρουμε την 5η Φεβρουαρίου είναι πολύ απλός. Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μία απόλυτα παλαβή εβδομάδα για όλο τον κλάδο. Τις τρεις πρώτες μέρες είδαμε μία εντυπωσιακή άνοδο των περισσότερων μετοχών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διπλασίασαν την τιμή τους, μέχρι που την Πέμπτη 11 του μηνός κατέρρευσαν όλες με πτώσεις μέχρι 50%. Το αποτέλεσμα ήταν πως στο τέλος της εβδομάδας οι τιμές είχαν επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.

Οι λόγοι για τους οποίους έγιναν όλα αυτά δεν είναι απόλυτα σαφείς, μάλλον ήταν ένας συνδυασμός των καλών ειδήσεων από την Canopy Growth (GCG NASDAQ) με την εμφάνιση στο προσκήνιο των γνωστών από την υπόθεση Gamestop ομάδων του κοινωνικού δικτύου Reddit που ασχολήθηκαν κυρίως με την μετοχή της Tilray (TLRY NASDAQ) στην οποία υπήρχε έντονη παρουσία πωλητών τύπου short sellers. Ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός, τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ιστοσελίδων γέμισαν με τα νέα, αλλά όπως είπαμε και πιο πριν, στο τέλος της εβδομάδας τα πράγματα είχαν γυρίσει στην αρχική τους κατάσταση.

Τα «πυροτεχνήματα» της προηγούμενης εβδομάδας μάλλον αδικούν τον κλάδο, καθώς οι προοπτικές είναι όντως θετικές, ειδικά στις ΗΠΑ όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, το μέγεθος της αγοράς μόνο στην πρωτοπόρα πολιτεία του Κολοράντο είναι μεγαλύτερο από αυτήν για ολόκληρο τον Καναδά και στις περισσότερες πολιτείες η βιομηχανία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα έσοδα που καταλήγουν στα πολιτειακά ταμεία από τους φόρους που επιβάλλονται στην βιομηχανία, είναι μεγάλο κίνητρο για τις αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες έχουν υποστεί καθίζηση εσόδων μετά την πανδημία.

Το γεγονός πως συνεχίζονται οι μεγάλες συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών, αφού μετά την συγχώνευση μεταξύ της Tilray και της Aphria ακολούθησε η αντίστοιχη μεταξύ της Jazz Pharmaceuticals και της GW Pharmaceuticals, επιβεβαιώνει την θετική εκτίμηση, όπως και το γεγονός πως τα κεφάλαια που επενδύονται στα ETF που προαναφέραμε αυξάνονται σταθερά. Η λογική λέει πως η καλή πορεία των μετοχών του κλάδου θα συνεχιστεί, αφού ακόμα δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα του 2018 όταν οι χρηματιστηριακές αγορές πρωτοασχολήθηκαν με τον κλάδο ενώ η βιομηχανία μπαίνει σε φάση ωρίμανσης και το εξωτερικό περιβάλλον είναι υποστηρικτικό.

Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε δει πολλές φορές, όπως π.χ. στην βιομηχανία του Internet που έκανε χρόνια να ξεπεράσει την φούσκα του 1999 αλλά τα κατάφερε τελικά πολύ καλά ή στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, όπως είδαμε πιο πρόσφατα.

Η επιλογή των μετοχών που θα δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις είναι, όπως πάντα, μια υπόθεση που απαιτεί πολύ μελέτη και συνεχή παρακολούθηση. Λογικά, τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν οι μελλοντικοί «πρωταθλητές» του κλάδου, ίσως μέσα και από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχουν ήδη αρχίσει και σίγουρα θα συνεχίσουν να γίνονται. Αν κάποιος δεν θέλει να ψάχνει πολύ, υπάρχει πάντα η λύση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF).

Πέρα από αυτά όμως, μία άλλη εναλλακτική επιλογή είναι οι μετοχές κάποιων εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κάνναβη, όπως αυτές που βοηθούν τους καλλιεργητές να εξοπλίσουν τις «φάρμες» τους. Ενδεικτικά και μόνον, θα αναφέρουμε δύο ονόματα που είχαμε συναντήσει στην επίσης αναπτυσσόμενη βιομηχανία της «κατακόρυφης καλλιέργειας (vertical farming)» και τυχαίνει να πετυχαίνουν ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους από την βιομηχανία μαριχουάνας, την «νεαρή» Agrify (AGFY), η οποία ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία την διαπραγμάτευσή της στο NASDAQ πριν μερικές εβδομάδες, και την αρκετά μεγαλύτερη Hydrofarm (HYFM NASDAQ).

Όποια επιλογή και να κάνει πάντως ο υποψήφιος επενδυτής του κλάδου, είναι σχεδόν βέβαιο πως η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης, για θεραπευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται βοηθούμενη από την όλο μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή της και τις ανάγκες των διαφόρων κρατών (ή πολιτειών) για φορολογικά έσοδα. Το «ταξίδι» που έχει ξεκινήσει μάλλον θα είναι καλό!

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.