Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές πετρελαίου προς την Ευρώπη

Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές πετρελαίου προς την Ευρώπη

Σε μείωση των τιμών πετρελαίου της προς την Ευρώπη προχώρησε η Σαουδική Αραβία την Κυριακή, σηματοδοτώντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό έπειτα από την αποτυχία συμφωνίας στην τελευταία συνεδρίαση του OPEC αλλά και της αύξησης των εξαγωγών του Ιράν.

Σε email που απέστειλε σε πελάτες της, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας Saudi Aramco, ανακοίνωσε τη μείωση των τιμών του αργού light κατά 35 σεντς το βαρέλι στη βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι στη Μεσόγειο για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Όπως σημειώνει το marketwatch, η μείωση αυτή αποτελεί έκπληξη καθώς η ζήτηση αυξάνεται συνήθως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα διυλιστήρια να επιστρέφουν από τις διαδικασίες συντήρησης. Επίσης, η απουσία ορίων παραγωγής δίνει στην πράξη λευκή επιταγή για τα δύο πιο ισχυρά μέλη του OPEC, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, να ενισχύσουν τις παραγωγές τους κατά βούληση.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, βασικό στοιχείο του «Vision 2030», εγκρίθηκε σήμερα Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε τον Απρίλιο από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, Mohammed bin Salman, έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση ολόκληρης της οικονομίας και τη συρρίκνωση της εξάρτησής της από τα έσοδα του πετρελαίου, σε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για μια χώρα η οποία εξάγει «μαύρο χρυσό» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.