Η μείωση της ανεργίας εκτοξεύει τους δείκτες - Ράλι 900 μονάδων για τον Dow
Wall Street

Η μείωση της ανεργίας εκτοξεύει τους δείκτες - Ράλι 900 μονάδων για τον Dow

Εκρηκτική άνοδο 900 μονάδων καταγράφει ο δείκτης Dow Jones, καθώς η αναπάντεχη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο, φέρνει αέρα αισιοδοξίας στην αγορά, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως τα χειρότερα για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, συνεχίζει για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό του σερί και πλέον διαπραγματεύεται στις 27.153 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,32%.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 3.198 μονάδες με κέρδη της τάξης του 2,77%, ενώ άνοδο 2,14% καταγράφει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώνεται στις 9.822 μονάδες και βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό, άλμα 28,6% πραγματοποιεί η μετοχή της American Airlines, ενώ κέρδη που αγγίζουν το 21,3% σημειώνει και η United Airlines. Άνοδο 17% καταγράφουν, ταυτόχρονα, οι μετοχές των ταξιδιωτικών Norwegian Cruise Line και Carnival, ενώ η Royal Caribbean κερδίζει 13,2%.

Τέλος, η μετοχή της MGM Resorts ενισχύεται κατά 8,2%, ενώ η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών κέντρων Simon Property καταγράφει κέρδη 14,1%. Ισχυρά κέρδη σημειώνουν και οι μετοχές των Kohl’s και Nordstrom που ενισχύονται κατά 12%.

Νωρίτερα, θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με το ποσοστό της ανεργίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλες τις Πολιτείες έφερε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 2,5 εκατ., την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι θέσεις εργασίας θα μειώνονταν κατά 8,33 εκατ.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 13,3%, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξησή του στο 19,5%, γεγονός που θα συνιστούσε την χειρότερη επίδοση από την Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Σημειώνεται ταυτόχρονα, πως η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τον Μάιο ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στις ΗΠΑ από το 1939, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι υπερδιπλάσια από την αύξηση που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 1983, όταν οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 1,1 εκατ.

Υπενθυμίζεται, πως η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδας που τελείωσε την 30η Μαΐου ήταν η μικρότερη σε εβδομαδιαία κλίμακα από τα τέλη Μαρτίου, ενώ και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα αναγκάστηκαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

AP Photo/Richard Drew