Η Λατινική Αμερική γίνεται το επίκεντρο των κρυπτονομισμάτων - Επόμενος σταθμός ο Παναμάς

Η Λατινική Αμερική γίνεται το επίκεντρο των κρυπτονομισμάτων - Επόμενος σταθμός ο Παναμάς

Στα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης του Παναμά - Γκάμπριελ Σίλβα επιδιώκει συναίνεση για να καθιδρύσει ως νόμιμο χρήμα τα κρυπτονομίσματα στη χώρα.

Τον επόμενο μήνα, ο βουλευτής του Παναμά Gabriel Silva σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ηγηθεί της υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων ως νόμιμου χρήματος και να δημιουργήσει φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που σχετίζονται με το blockchain.

Αυτό το μήνα ο Σίλβα και η ομάδα του θα συγκεντρώσουν σχόλια από άλλα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, χρηστών κρυπτονομισμάτων, εταιρειών που σχετίζονται με το blockchain, αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο Παναμάς είναι το τελευταίο έθνος της Λατινικής Αμερικής που συζητά τα κρυπτονομίσματα, ενώνοντας την Παραγουάη και το Ελ Σαλβαδόρ που αναγνώρισαν το bitcoin ως νόμιμο χρήμα στις αρχές του μήνα.

Το ισχύον σύνταγμα του Παναμά απαγορεύει στην κυβέρνηση να υποχρεώνει μόνο συγκεκριμένα νομίσματα ως νόμιμο χρήμα, δήλωσε ο Silva, ι οποίος θα μπορούσε να διευκολύνει την ενσωμάτωση του bitcoin ως νομίσματος.

Ο Παναμάς, ο οποίος δε διαθέτει κεντρική τράπεζα, υιοθέτησε επίσημα το δολάριο ΗΠΑ το 1904 μετά από νομισματική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που είναι γνωστή ως Taft-Arias.

Το Balboa, επίσης παραμένει ένα τοπικό νόμισμα, που κυκλοφορεί παράλληλα με το δολάριο. Έχει συνδεθεί με το πρώτο με συναλλαγματική ισοτιμία ενός δολαρίου προς ένα Balboa από την εισαγωγή του.

Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, ο Silva δήλωσε ότι η χώρα έχει ήδη σχέδια για την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα μέσω μηχανισμών όπως οι άδειες εργασίας και οι φορολογικές απαλλαγές.

Ο Παναμάς λειτουργεί ήδη ως έδρα πολλών διεθνών εταιρειών, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τη φήμη του ως φορολογικού παραδείσου.

Στον τελευταίο κατάλογο των χωρών - μη συνεργαζόμενων δικαιοδοσιών που δημοσιεύθηκε το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε τον Παναμά ως φορολογικό παράδεισο μαζί με τις Παρθένες Νήσους και τις Σεϋχέλλες, μεταξύ άλλων.

Το 2016 ο Παναμάς είχε έρθει στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας με την διαρροή των Panama Papers, μια τεράστια διαρροή άνω των 11,5 εκατομμυρίων οικονομικών και νομικών αρχείων η οποία εκθέτει ένα σύστημα που επιτρέπει το έγκλημα, τη διαφθορά και τις παρανομίες, που κρύβονται πίσω από μυστικές υπεράκτιες εταιρείες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.