Η Ελβετία σχεδιάζει να παγώσει κρυπτονομίσματα που ανήκουν σε Ρώσους

Η Ελβετία σχεδιάζει να παγώσει κρυπτονομίσματα που ανήκουν σε Ρώσους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Παρασκευής από τους Financial Times, η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να παγώσει κρυπτονομίσματα που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελβετίας.

Η κατάσχεση των κρυπτονομισμάτων ακολουθεί τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Γκι Παρμελίν αναφέρει ότι 223 Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων στενών συνεργατών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία να παγώνουν, όπως και άλλες επενδύσεις τους. Οι κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων είναι μια πρόσθετη πρωτοβουλία της Ελβετίας πέρα ​​από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων στην Ελβετία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη, ωστόσο υπάρχουν πολλές ελβετικές τράπεζες που έδιναν πρόσβαση στους επενδυτές να αγοράσουν κρυπτονομίσματα, η εταιρεία Bitcoin Suisse που έχει μεγάλο πελατειακό κοινό, και φυσικά υπηρεσίες θεματοφύλακα που είναι αρκετές εντός ελβετικών συνόρων. 

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών λέει στους Financial Times ότι οι κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων ήταν απαραίτητες, επειδή η Ελβετία θέλει να προστατεύσει την ακεραιότητα της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με μια έκθεση του CV VC, μιας ελβετικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, από τον Δεκέμβριο του 2021, περίπου 1.128 εταιρείες blockchain είχαν έδρα στην Ελβετία ή στο γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σχέδια για πάταξη της ικανότητας της Ρωσίας να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. «Λαμβάνουμε μέτρα, ιδίως για κρυπτονομίσματα και την παράκαμψη των οικονομικών κυρώσεων που έχουν αποφασίσει οι 27 χώρες της ΕΕ». 

Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας στα ανταλλακτήρια Coinbase και το Binance για απαγόρευση πρόσβασης σε κρυπτονομίσματα στους Ρώσους πολίτες, έχουν αναδείξει ιδεολογικά μια πτυχή που σήμερα ίσως αμφισβητείται. Δηλαδή ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν σύνορα. Ενώ ένα ανταλλακτήριο μπορεί να παγώσει ή να περιορίσει την πρόσβαση, τα κρυπτονομίσματα που φυλάσσονται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ανοιχτού κώδικα θα ήταν πολύ δύσκολο να κατασχεθεί, εκτός εάν οι κάτοχοί του προσπαθήσουν να το μετακινήσουν τα κρυπτονομίσματα σε κάποιο κεντροποιημένο ανταλλακτήριο.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.