Η διαμάχη γερακιών και περιστεριών για τα επιτόκια
Fed

Η διαμάχη γερακιών και περιστεριών για τα επιτόκια

Στο ενδιάμεσο των συνεδριάσεων της Fed, που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, οι κεντρικοί τραπεζίτες των διαφόρων πολιτειών, αρθρογραφούν και δίνουν συνεντεύξεις, εκφράζοντας τις προσωπικές τους απόψεις για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, το αμερικανικό ΑΕΠ και τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Και συχνά μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις βγαίνουν μικρά «διαμαντάκια», που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολιτικές που διαμορφώνονται, καθώς και τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στα λεγόμενα γεράκια (hawks) της Fed που επιζητούν απότομες αυξήσεις επιτοκίων για να χτυπηθεί ο πληθωρισμός και στα λεγόμενα περιστέρια (doves) που προτείνουν μικρές και σταδιακές κινήσεις για να αποφευχθεί η ύφεση.

Η δήλωση του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, που απομάκρυνε κάθε προσδοκία και κάθε ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων μέσα στο 2023, πιστοποίησε την ισχυρή βούληση μελών της Fed να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων και η σταθεροποίηση τους σε υψηλά επίπεδα, μέχρι να είναι ορατή μια γενναία υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η δήλωση έγινε μετά από τη δημοσίευση μιας έκθεσης της CME Group Data, σύμφωνα με την οποία αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75% μέσα στον Σεπτέμβριο, 0,50% μέσα στο Νοέμβριο και 0,25% μέσα στο Δεκέμβριο. Κάτι που θα οδηγούσε στη σταθεροποίηση των επιτοκίων μέσα στο αρχικό εννεάμηνο του 2023 και στην μείωση τους μέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Χωρίς να αναφέρει τον στόχο που έχει τεθεί από την Fed ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων, ο John Williams ανέφερε ότι για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, θα πρέπει τα «πραγματικά επιτόκια» να είναι θετικά. Και όταν αναφερόμαστε σε «πραγματικό επιτόκιο» εννοούμε το ονομαστικό επιτόκιο αφαιρουμένου του ποσοστού του πληθωρισμού. Ένα αριθμητικό αποτέλεσμα, που σήμερα βρίσκεται σε αρνητικές τιμές.

Οπότε με τον πληθωρισμό στο 8,5%, πολύ πάνω από το επιθυμητό επίπεδο της Fed που βρίσκεται στο 2% και τα επιτόκια της Fed στο 2,50%, ο στόχος των θετικών «πραγματικών επιτοκίων» φαντάζει προς το παρόν, αρκετά μακρινός.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Αυγούστου στο περίφημο Jackson Hole στο Wyoming, κυκλοφόρησε μια έκθεση που είχε σαν τίτλο «Inflation as a Fiscal Limit», σύμφωνα με την οποία η συνεχιζόμενη πολιτική του Λευκού Οίκου στον τομέα των ενισχύσεων και επιδοτήσεων, που είχε ξεκινήσει μέσα στο 2020 σαν απάντηση στην υγειονομική κρίση του covid, τροφοδοτεί υπέρμετρα τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να μην «λειτουργεί» στην αγορά, η αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως αν δεν ανατραπεί η πολιτική οικονομικών παροχών του Λευκού Οίκου, τότε οι αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσουν μια κρίση ιδιωτικού χρέους, θα αυξήσουν το κόστος χρήματος των δανείων και θα εκτοξεύσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Το Κογκρέσο έχει ξοδέψει περίπου $4,5 τρισ. σε επιδόματα και ενισχύσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τoυ covid. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους $3,1 τρισ. το 2020, $2,8 δισ. το 2021 και $726 δισ. μέχρι σήμερα μέσα στο 2022. Κάτι που τροφοδοτεί από μόνο τους την ζήτηση και τον πληθωρισμό.

Αυτά βλέπουν τα «γεράκια» της Fed και προτείνουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις στα επιτόκια, σε σχέση με τα «περιστέρια», που έχουν στο μυαλό τους τον κίνδυνο ύφεσης.