Η «χρυσή» εικοσάδα των μετοχών με την καλύτερη απόδοση 52 εβδομάδων

Η «χρυσή» εικοσάδα των μετοχών με την καλύτερη απόδοση 52 εβδομάδων

Συνεδρίαση πολύ στενού εύρους τιμών και με οριακά θετικό κλείσιμο είχαμε χθες στην Ελληνική Αγορά με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ που θα έχει διάρκεια έως σήμερα Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,  ο μέγιστος στόχος των 1,35 δισ. ευρώ έχει ήδη υπερκαλυφθεί κατά τουλάχιστον δυο φορές, γεγονός που θα οδηγήσει στην τιμολόγηση του ανώτατου ορίου τιμής στα 9 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συνεχίζει να στρέφεται στις εξελίξεις σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, στα ανησυχητικά πληθωριστικά φαινόμενα στην Ευρώπη, όπου ο Οκτώβριος στην Ευρωζώνη έφερε ένα 4,1% με την Ελλάδα να σημειώνει ένα 3%. Παρ΄ όλα αυτά στη μεν αγορά των ομολόγων υπήρξε κάποια αποκλιμάκωση  (το ελληνικό 10 ετές γύρισε από το 1,34% στο 1,22%) στις δε διεθνείς αγορές η Φραγκφούρτη προσεγγίζει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά με τη Ν. Υόρκη να καταγράφει νεότερα υψηλά ωθούμενη από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα και τη FED. 

Οδεύοντας προς το τέλος του έτους, έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε σε κλάδους και επί μέρους μετοχές  που σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά μετα-πανδημική αλλά και με την πανδημία δυστυχώς ακόμη  παρούσα κατέγραψαν τις καλύτερες αποδόσεις στις τελευταίες 52 εβδομάδες από πέρσι τον Νοέμβριο. Θυμίζουμε ότι  από τις 550 μονάδες  του Γενικού Δείκτη της 30ης Οκτωβρίου έχουμε βρεθεί στις 905 μονάδες,  με συγκεκριμένες μετοχές  να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις στο διάστημα αυτό. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ  52 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Στον πίνακα επισημαίνεται η κυριαρχία του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής με ΕΠΣΙΛ-ΕΝΤΕΡ-ΒΥΤΕ –ΙΝΤΕΚ-ΙΛΥΔΑ-ΣΠΕΙΣ να κοσμούν την κατάταξη στην απόδοση των 52 εβδομάδων, αλλά και οι μικρότερες μεταλλουργικές  ΣΙΔΜΑ-ΕΛΣΤΡ-ΚΟΡΔΕ –ΑΛΜΥ να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Επίσης, ο Όμιλος ΙΝΤΡΑΚΟΜ κλείνει την πρώτη πεντάδα με απόδοση 207,23% έχοντας καταγράψει και αρκετά υψηλότερα επίπεδα αποτυπώνοντας την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του Ομίλου με αιχμή του δόρατος την πώληση της ΙNTRASOFT με συνολικό τίμημα 184 εκατ. ευρώ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσονται τα Πλαστικά Θράκης  στη  χρυσή εικοσάδα»  με τους αναλυτές  να εκτιμούν ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει στο σύνολο της φετινής χρήσης άνοδο των πωλήσεων κατά 20% και των EBITDA κατά 51%, εμφανίζοντας εξαιρετικούς αριθμοδείκτες.

Ο τράπεζες

Οι τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών EUROBANK- ΕΘΝΙΚΗ –ALPHA  συμμετέχουν στην κατάταξη με την καλύτερη απόδοση, με τις δύο πρώτες να καταγράφουν υψηλά 52 εβδομάδων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ας τις  δούμε διαγραμματικά:

EUROBANK ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η ανοδική λύση του συμμετρικού τριγώνου με ταυτόχρονη διάτρηση της αντίστασης των 0,8410 μονάδων, επιτάχυνε την κίνηση σε νεότερα υψηλά προ πανδημίας και με στόχο την περιοχή των 0,9550 ευρώ  ( υψηλά 0,9925 ευρώ).  Επόμενο σημαντικό επίπεδο αυτό που οριοθετούν  τα 1,02 ευρώ, που έχει να δει η μετοχή απο τον Απρίλιο του 2018. Τα 0,8674 και τα 0,8410 είναι οι στηρίξεις σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης με τα 0,7640 ευρώ να αποτελούν ισχυρό εμπόδιο σε καθοδική κίνηση, μην επιτρέποντας τη μεταβολή της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. 

ΕΤΕ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ  ΓΡΑΦΗΜΑ

Ανοδική λύση και εδώ,  στο συμμετρικό τρίγωνο Κ10-Κ20 που προσέδωσε νέα δυναμική στη μετοχή με επόμενο στόχο τα 2,81 ευρώ και κατόπιν τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 στην περιοχή των 3,07-3,15 ευρώ. Ενδεχόμενη διόρθωση θα βρει στήριξη στην Κ10 και στα 2,60 ευρώ.

Εν κατακλείδι, η επιλογή μετοχών και κλάδων με σωστή εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων και σε εταιρικό αλλά και σε μακροοικονομικό επίπεδο, προσφέρει ευκαιρίες υποτιμημένων τίτλων αλλά και μετοχών με αυξημένες προσδοκίες ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που συχνά εμφανίζει ανησυχητικά φαινόμενα που λειτουργούν ως φόβητρο για το αναπτυξιακό αφήγημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.