Η χειρότερη διετία για τις τιμές του πετρελαίου

Η χειρότερη διετία για τις τιμές του πετρελαίου

Προς την μεγαλύτερη, σε βάθος διετίας, πτώση τους οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου, με «φόντο» τη συνεχιζόμενη άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων η οποία, σε μία περίοδο υπερπροσφοράς, επιδεινώνει την εικόνα της αγοράς.

Τα futures του πετρελαίου έχουν χάσει το 31% της αξίας τους φέτος και προχωρούν ολοταχώς για τη δεύτερη συνεχόμενη αρνητική χρονιά, με την πτώση μάλιστα να είναι μεγαλύτερη και από εκείνη του 1997-1998, την περίοδο της ασιατικής κρίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν πάνω από το επίπεδο των 102 εκατ. βαρελιών (με άνοδο άνω του 25%) μέσα στο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε επίπεδα στα οποία βρέθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης λόγω της υπερπροσφοράς, αλλά και της αμετακίνητης θέσεως του OPEC όσον αφορά την αύξηση παραγωγής. Παράλληλα, η παραγωγή του αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί και φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, το spread μεταξύ των τιμών του brent στην αγορά ICE του Λονδίνου και του WTI στη Νέα Υόρκη συρρικνώνεται, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η άρση μετά από 40 χρόνια, της απαγόρευσης εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ, θα βελτιώσει τις συνθήκες στην αμερικανική αγορά, σε ό,τι αφορά την υπερπροσφορά.

Το βασικό ευρωπαϊκό συμβόλαιο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με discount 5 cents έναντι του αμερικανικού. Ξένοι αναλυτές εξηγούν πως όσο το spread κινείται προς το μηδέν, ή σε αρνητικό έδαφος, οι εισαγωγές αργού των ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμένουν αυξημένες, κάτι που, ειδικά στο α' εξάμηνο του 2016, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε επίπεδο αποθήκευσης.

Ενδεικτικές πάντως, για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου, είναι οι δηλώσεις του προέδρου του McGraw-Hill Global Institute.

Μιλώντας στο CNBC, ο John Kingston έκανε λόγο για ένα «πολύ άσχημο» α' εξάμηνο το 2016, για τις ήδη «σφυροκοπημένες» τιμές του πετρελαίου, και αναμένει νέες απώλειες.

Ο ίδιος εξήγησε πως, αν και αναμένεται κάποια ανάκαμψη στο τέλος του 2016, στα 60 δολάρια το βαρέλι, θα προηγηθεί πτώση στα επίπεδα της δεκαετίας του ''20 προτού οι τιμές του πετρελαίου καταφέρουν να ανακάμψουν.