H Fitch... έκλεισε το μάτι για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας το φθινόπωρο

H Fitch... έκλεισε το μάτι για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας το φθινόπωρο

Ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα ενδέχεται να βρεθεί το ερχόμενο φθινόπωρο η ελληνική οικονομία καθώς η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο σε «θετικό» από «σταθερό», επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Liberal.gr, εξέλιξη που προμηνύει νέα αναβάθμιση.

Ο αμερικανικός οίκος θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να δώσει στην Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για την επενδυτική κατηγορία «investment grade», καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν πολύ σοβαρές εστίες αβεβαιότητας, όμως επισημαίνει – και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό - τη μεγάλη και ταχεία πρόοδο που σημειώνεται.

Η βασική εστία αβεβαιότητας σχετίζεται με την οικονομία και το πως αυτή θα επηρεαστεί από την πανδημία και τον πληθωρισμό. Η Fitch επισημαίνει πως ο βασικός λόγος που την… υποχρέωσε να αναβαθμίσει τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου ήταν η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της οικονομίας σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου 2021. Ενώ πλέον προβλέπει ανάπτυξη 8,3% για το 2021, τον περασμένο Ιούλιο πίστευε ότι η ελληνική οικονομία θα έτρεχε στο έτος με 4,3%, που σημαίνει ότι κατάφερε να πετύχει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό.

Επομένως η ανάπτυξη του 2022 είναι ένας από τους καταλύτες για περαιτέρω αναβάθμιση. Με δεδομένο δε, ότι είναι πιθανό να κλείσει τελικά το 2021 με ανάπτυξη κοντά στο 9%, η ελληνική οικονομία μπορεί να τρέξει ακόμη ταχύτερα το 2022, αρκεί να εξασθενήσουν οι αβεβαιότητες της πανδημίας και του πληθωρισμού. Άρα, θα μπορούσε και πάλι τον ερχόμενο Ιούλιο, στην επόμενη αξιολόγηση, να διαπιστώσει ότι το ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά.

Η ανάκαμψη ήταν τόσο ισχυρή που η ελληνική οικονομία κατάφερε ήδη από το γ΄τρίμηνο του 2021 να βρίσκεται 1% υψηλότερα από το προ πανδημίας ΑΕΠ, ενώ η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2022, ρυθμός που εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί στο καλό σενάριο. Αν, λοιπόν, ο οίκος δει ότι στο α’ εξάμηνο του έτους η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και το καλοκαίρι ο τουρισμός ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως συνέβη και πέρσι, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε αναβάθμιση σε «BB+» το φθινόπωρο και θα μένει μόλις ένα σκαλοπάτι για την επενδυτική βαθμίδα.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει όταν ο οίκος πειστεί ότι έχουν βελτιωθεί οι μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικότερα αν η ανάπτυξη συνοδευτεί από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αυτό προβλέπει. Επίσης, θα κριθεί από την πορεία των δημοσιονομικών και την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι αν επιτευχθούν στόχοι όπως το μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η επιστροφή του δημοσίου χρέους σε πτωτική τροχιά και η συρρίκνωση του ελλείμματος, τότε η επενδυτική βαθμίδα θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023.

Επόμενη αξιολόγηση περιμένουμε στις 18 Μαρτίου όταν έχουν προγραμματίσει να κάνουν ανακοινώσεις δύο οίκοι, η Moody’ s και η DBRS. Από αυτούς τους δύο θα μπορούσαμε να δούμε αναβάθμιση στην επόμενή τους αξιολόγηση στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πανδημία και την πορεία της οικονομίας.

Μετά έχουμε την Standard & Poor’ s στις 22 Απριλίου, από την οποία είναι πιθανό να δούμε την πτώση αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε ΒΒ+ για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο του 2021 σε θετικές, ενέργεια που συνεπάγεται αναβάθμιση της αξιολόγησης σε διάστημα 12-18 μηνών.