H δίψα των επενδυτών και τα λάθος... ποτά στη Wall Street

H δίψα των επενδυτών και τα λάθος... ποτά στη Wall Street

Η δίψα των επενδυτών για αγοραστικές ευκαιρίες έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Η υποχώρηση της παραμικρής μελέτης ή ακόμα και η απουσία της έννοιας του ρίσκου, από τη διαδικασία της λήψης των επενδυτικών αποφάσεων, δίνει μια νέα διάσταση στα χρηματιστηριακά δρώμενα. Καθημερινά παρακολουθούμε...πυραυλικών διαστάσεων ράλι από μετοχές μόνο και μόνο επειδή το όνομά τους θυμίζει κάποια άλλη. Και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, να σπεύδουν να ακολουθήσουν ασμένως τις κινήσεις των ιδιωτών επενδυτών.

Σημασία όμως έχει να γνωρίζουν οι επενδυτές, το τι είναι αυτό που αγοράζουν. Tην περασμένη Πέμπτη, ο CEO της Telsa, Elon Musk, παρότρυνε τους ακόλουθους τους στο twitter, να χρησιμοποιούν το messaging app της Signal, το οποίο εκτιμά ότι είναι το πλέον ασφαλές, ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως είναι το Facebook Messenger, το WhatsApp και το Apple’s Messaging Services.

Τo tweet του Elon Musk 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτού του tweet; H μετοχή της εντελώς άσχετης μετοχής Signal Advance Inc. (SIGL:OTCPK), πραγματοποίησε μια εκτόξευση πυραυλικών διαστάσεων. Έτσι από τα $0,6 οδηγήθηκε σε πρώτη φάση στα $9,49. Ακολούθως, κατέγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $70,85 κλείνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση στα $38,70.

Η μετοχή της Signal Advance Inc. (SIGL:OTCPK), ανέβηκε μέσα σε δυο συνεδριάσεις κατά +11.808%, απλά και μόνο διότι έχει...παραπλήσιο όνομα με αυτό της Signal App.

Το γράφημα της Single Advance

Και όλα αυτά συνέβησαν, παρ’ όλο που η Signal μέσω του twitter account @signalapp, είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή το ευρύ επενδυτικό κοινό, ότι ουδεμία σχέση έχει με την μικρή και περιφερειακή εισηγμένη εταιρεία Signal Advance Inc. (SIGL:OTCPK), στο χρηματιστήριο του NYSE. Η Signal messaging app, δεν είναι εισηγμένη στο NYSE. Eίναι μια εφαρμογή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Signal Technology Foundation, της οποίας η ανάπτυξη στηρίζεται σε ιδιωτικές ενισχύσεις και δωρεές.

To tweet της...αληθινής Signal 

Να θυμίσουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2019, όταν η μετοχή της γνωστής εταιρείας Zoom Video Communications Inc (ZM:NASDAQ), είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο του NYSE. Τότε, η μετοχή της κινεζικής εταιρείας Zoom Technologies Inc. (ZOOM:Grey Market), είχε καταγράψει άνοδο της τάξης του +80%. Για να ακολουθήσει μια ανώμαλη προσγείωση.

Το ίδιο είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2013, όταν η επενδυτική κοινότητα ανέμενε την εισαγωγή της Twitter μέσω ΙΡΟ στο χρηματιστήριο του ΝYSE. Τότε, η μετοχή της Tweeter Home Entertainment Group (TWTRQ) είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξης του +1.000%, λίγο πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση της από τις εποπτεύουσες αρχές. Και αυτό, διότι η Tweeter Home Entertainment Group, όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Twitter, αλλά ήταν πτωχευμένη από το 2007 και το ενεργητικό της είχε εξαγοραστεί από την Schultze Asset Management.

Παρόμοιες ιστορίες, υπάρχουν καταγεγραμμένες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ειδικά κατά την περίοδο του 1999, όταν οι πληροφορίες πήγαιναν και ερχόντουσαν μέσα από τα ταξί, τα περίπτερα, τους θυρωρούς, τους παρκαδόρους και τα κομμωτήρια. Κλασικότερα ήταν τα μπερδέματα ανάμεσα στην ΑΛΤΕ και στην ΑΛΤΕΚ, στο ΑΛΑΤΚ και στην ΑΛΚΑΡ, στο ΙΝΤΕΤ και στο ΙΝΤΕΚ.

Η δίψα των επενδυτών, πολλές φορές οδηγεί σε λάθος ποτά. Στις ΗΠΑ μπορεί να πίνουν bourbon whiskey, στο Ηνωμένο Βασίλειο malt whiskey, στη Γερμανία μπύρες και στην Ελλάδα ούζο. Η επενδυτική δίψα όμως, μπορεί να οδηγήσει και στο δηλητήριο...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.