Γιατί υποχωρούν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων, ενώ το outlook είναι θετικό;

Γιατί υποχωρούν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων, ενώ το outlook είναι θετικό;

Η πρώτη σημαντική διόρθωση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ευφορίας που κράτησε μήνες, είναι πλέον γεγονός. Τι οδήγησε στην (πρόσκαιρη;) πτώση, τη στιγμή που οι προοπτικές δείχνουν να ευνοούν τους αγοραστές; Οι τέσσερις λόγοι που στις αγορές το κλίμα παραμένει θετικό για τα κρυπτονομίσματα και οι οποίοι αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως αφορμή για να επιστρέψει το Bitcoin σε υψηλότερα επίπεδα.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους το πεδίο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων παραμένει θετικό:

1. Μόλις χθες ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla πλέον λαμβάνει πληρωμές σε BTC, και μάλιστα δεν προβλέπει τη μετατροπή σε άλλα παραδοσιακά νομίσματα, αλλά θα διατηρεί τις θέσεις σε $BTC - τουλάχιστον μέχρι το πεδίο των $100.000 το οποίο αποτελεί στόχο για το οικονομικό επιτελείο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αναφέρθηκε στα κρυπτονομίσματα της αποκεντρωμένης οικονομίας (decentralized finance) με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Twitter

2. Το Uniswap - ένα από τα μεγαλύτερα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια με ημερήσιο κύκλο συναλλαγών $1δις -  ανακοίνωσε την τρίτη έκδοση του - που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο. Αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει νέο ράλι και να εισάγει νέες καινοτομίες στην αγορά της αποκεντρωμένης οικονομίας

3. Η Fidelity, ανακοίνωσε τα σχέδια της για Wise Origin Bitcoin Trust ETF. Την ίδια στιγμή και η Goldman Sachs κατέθεσε αίτηση για ένα ETF που έχει τοποθέτηση σε ψηφιακά νομίσματα. Αν και η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει απορρίψει όλα τα επενδυτικά κεφάλαια που στοχεύουν στο Bitcoin και επιθυμούν να διατεθούν στο Χρηματιστήριο, το ενδιαφέρον των επενδυτικών κολοσσών προμηνύει ισχυρό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές.

4. Σύμφωνα με τον CEO της NYDIG κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν προσεγγίσει την εταιρεία για αγορά Bitcoin. Την ίδια στιγμή ο CEO της Real Vision, ανακοίνωσε ότι η Temasek Holdings- το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης με επενδυτικά κεφάλαια $306 δισ. δολαρίων Σιγκαπούρης τοποθετήθηκε στο Bitcoin. Επίσης, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας - ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο έχει έμμεση τοποθέτηση στο Bitcoin ελέγχοντας το 2% των μετοχών της MicroStrategy.

Την ίδια στιγμή σήμερα Παρασκευή, έχουμε τη μεγαλύτερη λήξη αγορών options συνολικής αξίας $6 δισ, με την πλειοψηφία αυτών στο ανταλλακτήριο Deribit. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο με τη λήξη σχεδόν $4 δισ.

Από την άλλη παρατηρούμε ότι οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και αγόρασαν τις πτώσεις του Bitcoin, δεδομένων των αναλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στα ανταλλακτήρια. Το συγκεκριμένο είναι απόλυτα θετικό σημείο- καθώς δημιουργεί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στα κρυπτονομίσματα.

Μία από τις αιτίες της πτώσης, μπορεί να είναι οι ρευστοποιήσεις θέσεων από hedge funds για το rebalancing του πρώτου τριμήνου του 2021, δεδομένου ότι κάποια από αυτά διατηρούσαν θέσεις από τα χαμηλά των $10.000 του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ιστορικά ο Απρίλιος είναι συνήθως θετικός μήνας για τα κρυπτονομίσματα, έχοντας καταγράψει ιστορικά κέρδη για τους επενδυτές. Το ίδιο αισιόδοξοι παραμένουν και οι αγοραστές των BTC Options, καθώς βλέπουμε μεγάλους όγκους συναλλαγών στο κουπόνι των $80.000 στη λήξη του Απριλίου.