Φτωχή αντίδραση με υψηλό τζίρο λόγω rebalancing
Χρηματιστήριο Αθηνών

Φτωχή αντίδραση με υψηλό τζίρο λόγω rebalancing

Περιμένοντας το rebalancing. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της σημερινής συνεδρίασης, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκειά της ήταν τόσο περιορισμένο που δεν έδινε «κίνητρα» σε κάποιον να την παρακολουθήσει. Όμως και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, μιας και δεν είχε ελληνικό ενδιαφέρον, ίσως να μην είχε τον τζίρο που αναμενόταν. Πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τζίρος στο Χρηματιστήριο ανήλθε μόλις στα 39,4 εκατ. ευρώ και μετά τις τελικές δημοπρασίες και το rebalancing πήγε στα 90 εκατ. ευρώ.

Ελάχιστες οι μετοχές που ξεχώρισαν και μεταξύ αυτών, Alpha Bank, λόγω Reggeborgh και Motor Oil λόγω αποτελεσμάτων. Στο υπόλοιπο ταμπλό οι κινήσεις ήταν προσεκτικές και περιορισμένες με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πέριξ του χθεσινού κλεισίματος. Λίγο πριν το κλείσιμο βελτιώθηκε κάπως η πορεία της αγοράς με αποτέλεσμα να πλησιάσει τις 860 μονάδες, αλλά στο κλείσιμο περιορίστηκε η άνοδος μόλις στο 0,08% με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 856,36 μονάδες. Το υψηλό ημέρας ήταν στις 860,15 μονάδες (+0,52%) και το χαμηλό στις 854,24 μονάδες (-0,17%).

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, έδειξαν νέα άνοδο, με αποτέλεσμα να ανέλθει τον Αύγουστο στο 9,1% που αποτελεί και ύψος ρεκόρ, ενώ για την Ελλάδα είναι στο 11,3%. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο ήταν στο 8,9% και η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά, αλλά ανέκαμψαν στη συνέχεια.

Για τις ελληνικές μετοχές η έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες βελτίωσε κάπως την ορατότητα των μετοχών, καθώς ο οίκος αναθεώρησε κατά 6% περίπου την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2023-23. Βλέπει καλύτερες προοπτικές και σημειώνει τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, ενώ δίνει σύσταση αγοράς για Εθνική και Alpha Bank και ουδέτερη για Eurobank και Πειραιώς. Αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική στα 4,10 ευρώ από 3,95 ευρώ, την τιμή στόχο για τη Eurobank στα 1,04 ευρώ από 0,92 ευρώ, δίνει τα 1,19 ευρώ για την Alpha Bank από 1,07 ευρώ και τα 0,96 ευρώ από 0,84 ευρώ για την Πειραιώς. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,54% με την Πειραιώς στις τελικές δημοπρασίες να πηγαίνει σε υψηλό ημέρας και να κλείνει με άνοδο 2,24%. Η Alpha Bank είχε άνοδο 0,45%, η Εθνική 1,13% και η Eurobank υποχώρησε 0,36%. 

Η Motor Oil βρέθηκε από νωρίς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά και τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές σημειώνουν πως περιμένουν αναθεωρήσεις καθώς οι εκτιμήσεις τους ήταν αρκετά πιο κάτω σε όλες τις γραμμές. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,28% και ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Με άνοδο άνω του 1% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο ΟΛΠ και η Μυτιληναίος. Η Σαράντης είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (-4,44%) και ακολούθησε η Aegean με πτώση 2,29% και ο ΟΤΕ με 1,98%. Χαμηλότερα έκλεισαν επίσης ΟΠΑΠ, Jumbo και Quest. Η Τράπεζα Αττικής είχε άνοδο 10% και με καλό όγκο, ενώ στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν Εβροφάρμα, ΚΡΕΚΑ και Real Cons αλλά χωρίς ιδιαίτερους όγκους. Φιερατέξ, Κτήμα Λαζαρίδη και SATO υποχώρησαν άνω του 5% αλλά με χαμηλούς όγκους.