Ετοιμαστείτε για αποδόσεις από άλλες εποχές στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ετοιμαστείτε για αποδόσεις από άλλες εποχές στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ράλι συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα του τελευταίου μήνα του χρόνου λες και η αγορά βιάζεται να μαζέψει το σύνολο των απωλειών έτους. Ο τραπεζικός κλάδος έκανε την διαφορά μιας και είναι και ο πιο πιεσμένος, κερδίζοντας 17%. Παρόλα αυτά ακόμα και μετά από τον υπερδιπλασιασμό των τιμών του από τα χαμηλά, εξακολουθεί να χάνει το 49% της αξίας του.

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει πως η Ελληνική αγορά είναι ρηχή και πολύ εύκολα χειραγωγίσιμη. Με πολύ λίγα κεφάλαια οι κινήσεις μπορούν να εκπλήξουν. Η ανακοίνωση του Capital Group που είχαμε να δούμε στην Ελλάδα από την έξοδο του το 2015, ότι συμμετέχει με 5,06% στην Eurobank, και από την άλλη η ανακοίνωση της Goldman Sachs με 5% στην ΕΧΑΕ δείχνουν ότι οι ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο Ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας.

Είναι δεδομένο όταν κάποια funds ξεκινάνε αγορές ακολουθούν σταδιακά και άλλα που κυνηγούν αποδόσεις σε οικονομίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τώρα σχολιάζαμε ότι η πραγματική οικονομία για πρώτη φορά φαινόταν να προηγείται από το χρηματιστήριο, παρόλα αυτά πολύ γρήγορα διαψευσθήκαμε.

Από την άλλη τα ελληνικά ομόλογα ουσιαστικά τείνουν σε μηδέν απόδοση και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα σπεύσουν το επόμενο διάστημα αναγκαστικά να αναβαθμίσουν την Ελληνική οικονομία που είναι αισθητά πίσω ακόμα σε βαθμολόγηση. Πλέον η εμπιστοσύνη κερδίζεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό το δείχνει η απόδοση του τελευταίου διαστήματος στην αγορά.

Οι «Κασσάνδρες» που έφερναν την καταστροφή διαψεύδονται πανηγυρικά ενώ οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν πάρει φωτιά με συζητήσεις για νέες επενδύσεις και deals. Τόσα χρόνια συζητούσαμε για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ που ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» λόγω covid. 

Για ακόμα μία φορά η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις καταγράφοντας, εν μέσω πανδημίας, αποδόσεις από άλλες εποχές θυμίζοντας το 1998 όπως είχαμε εικάσει πριν λίγες εβδομάδες. Οι ανακοινώσεις σε σχέση με τα μακροοικονομικά «καίγονται» με τους αγοραστές να ποντάρουν στο αύριο που για πρώτη φορά δεν στηρίζεται σε ευχολόγια  και προσευχές μιας και “λεφτά υπάρχουν» και θα συνεχίζουν να υπάρχουν με συγκεκριμένα νούμερα τα επόμενα χρόνια.

Στο τεχνικό κομμάτι πάντα λέμε την άποψη μας, παρόλα αυτά όλοι πλέον με τέτοια τάση θα αισθάνονται ικανοί να κερδίσουν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στα εμπόδια που σίγουρα θα βρίσκουμε στον δρόμο μας. Καλό θα ήταν η ψυχολογία να μην μας κάνει να αλλάζουμε στρατηγική και κυρίως να μην ανοιγόμαστε πάνω από τις δυνάμεις μας.

Το Liberal Markets γεννήθηκε on time λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου κάνοντας την διαφορά στην οικονομική ενημέρωση. Είναι δεδομένο ότι οι αναγνώστες του μόνο θα μάθουν, θα εκπαιδευτούν και θα κερδίσουν παλεύοντας μέσα στον μαγικό κόσμο των αγορών.

Όσο η αγορά ανεβαίνει και μέρα με την μέρα νέοι επενδυτές θα ασχολούνται με την αγορά.

Έτσι λειτουργεί η αγορά έτσι και η ψυχολογία. Πλέον είμαστε σε απόσταση 20 ετών από το μακρινό 1999, και πολλοί έχουν πάρει το μάθημα τους. Παρόλα αυτά είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσουμε -σε άλλο μέγεθος- ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον μιας και η μνήμη των επενδυτών σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σαν των περιστεριών. Εμείς οφείλουμε να θυμίζουμε, να παρατηρούμε και να βοηθούμε από το μετερίζι μας. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Θυμίζουμε την στήλη του live που κατά την διάρκεια της συνεδρίασης σχολιάζει και παραθέτει τίτλους και δείκτες με ενδιαφέρον, παραθέτοντας παράλληλα τα νέα της αγοράς σε ζωντανό χρόνο.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 698 ΜΟΝΑΔΕΣ 

Με κέρδη της τάξης του 6,5% έκλεισε ο ΓΔ πιάνοντας με το παραπάνω τον εβδομαδιαίο στόχο κάθε Παρασκευή. Η τάση είναι μεγάλη με το 806 κοντινή και το 840 επόμενο μεγάλο επίπεδο. Το 770 κοντινή και το 735 κύρια στήριξη με το stop στην παρούσα να βρίσκεται στις 698 μονάδες. Είναι από τις φορές που το σύνολο της αγοράς ψάχνει διόρθωση μιας και πολλοί αγοραστές έχουν μειώσει θέσεις και ψάχνουν επανείσοδο. Κλασική ανατροφοδοτούμενη αγορά μιας και νέα κεφάλαια εισρέουν καθημερινά και μεσοπρόθεσμα απορροφώντας εύκολα την όποια προσφορά. Δεν χρειάζεται να κάνετε εικασίες κορύφωσης μιας και μόνο τυχαία μπορεί να το ανακαλύψετε. Τα stop είναι η καλύτερη λύση. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG - STOP 607 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΙΑΙΟ STOP 567 ΜΟΝΑΔΕΣ

Εντύπωση προκαλεί πως και μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις σπάνε πολύ εύκολα. Όλα δείχνουν ότι επόμενο σοβαρό επίπεδο είναι οι 840 μονάδες ενώ το 750 επίπεδο αν μη τι άλλο θα δοκιμαστεί ακόμα και αν η αγορά υπερβάλλει τις επόμενες μέρες. 

AΛΦΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 0,76 ΕΥΡΩ

To 0,76 είναι το νέο μας stop σε κλείσιμο με το επίπεδο να είναι και σημαντική στήριξη. Ουσιαστικός επόμενος στόχος τα 0,98 ευρώ. 
 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 10,87 ΕΥΡΩ 

Νέα υψηλά και από το 2019 με το 12,55 επόμενη κοντινή αντίσταση και το 13,44 επόμενο στόχο. Το 11,20 και 10,87 στηρίξεις με το τελευταίο να είναι και stop σε ημερήσιο κλείσιμο.

ΟΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 12,03 ΕΥΡΩ 

To 13,83 γίνεται σημαντικότατη στήριξη που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση προς το 13,30. Κλείσιμο πάνω από το 14,30 δίνει επόμενο στόχο τα 15 ευρώ. 

ΟΠΑΠ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 9,46 ΕΥΡΩ 

To 11,10 επόμενος κοντινός στόχος με το χάσμα στην ζώνη 11,70 να περιμένει καρτερικά να κλείσει. Το 9,90 κοντινή στήριξη στην παρούσα.  

ΔΕΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,60 ΕΥΡΩ

H ζώνη του 7,30-7,40 θέλει την απαραίτητη προσοχή μας. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Το 6,60-6,70 κοντινή στήριξη με το stop μας πλέον πολύ κοντά στο 6,60 σε ημερήσιο κλείσιμο.

MOTOR OIL: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 10,47 ΕΥΡΩ

To 12,82 είναι επόμενος σοβαρός στόχος με το 12 ενδιάμεση αντίσταση. Το  11,22 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει καλύτερη διόρθωση προς το 10,50 με το 10,47 να είναι το ημερήσιο stop μας. 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,3620 ΕΥΡΩ

O τζίρος πολύ μεγάλος στην διάρκεια της εβδομάδας με το 1,68 να γίνεται κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με το 1,90 μεγάλο στόχο. Το 1,56 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 1,40 ευρώ. 

ΛΑΜΔΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 6,00 ΕΥΡΩ 

To 6,73 και 7,10 οι επόμενοι στόχοι. Το 6,22 κοντινή στήριξη και επιθετική τάση. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 6,06. 

S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP  3543 ΜΟΝΑΔΕΣ

Όσο το 3671 κρατάει σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική. Μια διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 3615. Το 3761 επόμενη κοντινή αντίσταση με το 3880 επόμενο μεγάλο στόχο. Το stop στο 3543 σε κλείσιμο ημέρας.

DOW JONES: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG-STOP 29463 MONAΔEΣ

To stop ανέβηκε στο 29463 σε κλείσιμο ημέρας. Το 30250 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση με επόμενο μεγάλο στόχο την ζώνη του 31200 επίπεδο που θέλει και πολύ μεγάλη προσοχή. Το 29760 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το stop του 29463.

DAX: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG-  STOP 13004 ΜΟΝΑΔΕΣ

Συσσώρευση για αρκετές μέρες για τον γερμανικό δείκτη μιας και έχει βρεθεί κοντά στα ιστορικά του υψηλά και προβληματίζεται. Το 13445 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας δώσει το 13666 ή και το 13795. Το 13227 αντίστοιχα κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το stop του 13004.

GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ SHORT- STOP 1965 ΔΟΛΑΡΙΑ 

To 1855 έχει γίνει κοντινή αντίσταση. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1885 ή στο κύριο 1927. Το 1805 έχει γίνει ενδιαφέρουσα κοντινή στήριξη.

EURO/USD: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ LONG - STOP 1,1611

To ευρώ πλέον έχει μπει σε ισχυρή τάση και σε εβδομάδα με το 1,2290 κοντινή αντίσταση με επόμενο το 1,2554 και μεγάλο επόμενο στόχο το 1,2880. Κοντινή σημαντική στήριξη το 1,19. Φαίνεται ότι το δολάριο πλέον πήρε την σκυτάλη στην υποτίμηση μετά από πολλά χρόνια κάτι που θα δώσει ανάσα με την σειρά του στην Αμερικάνικη οικονομία που ασφυκτιούσε αρκετά χρόνια με δυνατό δολάριο. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.