Επιστροφή των long στο ΧΑ με σημαντική αύξηση συναλλαγών

Επιστροφή των long στο ΧΑ με σημαντική αύξηση συναλλαγών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών με σημαντική αύξηση του τζίρου και επιλεκτικά πονταρίσματα σε όλο σχεδόν το φάσμα του FTSE 25 καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υπερκεράσει εκ νέου τις 870 μονάδες, βελτιώνοντας περαιτέρω την τεχνική του εικόνα.

Το θετικό κλίμα και η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στο 14ο road show της ΕΧΑΕ που γίνεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 32 εισηγμένων εταιρειών, αλλά και το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, είναι παράγοντες που φέρνουν αφύπνιση.

Παράλληλα, η αποκλιμάκωση της ανησυχίας διεθνώς για την πετρελαϊκή κρίση με φόντο το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco και η απολύτως ψύχραιμη αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, βοήθησαν και το Χ.Α. ώστε να δείξει ψύχραιμη εικόνα το τριήμερο αυτής της εβδομάδας.

Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας είναι η ενίσχυση του τζίρου στις... ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς μετά τα 78,36 εκατ. ευρώ στο +1,28% της Δευτέρας, σήμερα η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 79,92 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένη έναντι των 45,96 εκατ. ευρώ στη χθεσινή – ήπια πτωτική – συνεδρίαση.

Φαίνεται λοιπόν πως διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχουν κάτι που διαπιστώθηκε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες όπου σε συνεδριάσεις συσσώρευσης και αναμονής, «στέγνωσαν» όγκοι και τζίροι, ενώ η αγορά κράτησε με χαρακτηριστική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων.

Σήμερα λοιπόν με τους long να επιστρέφουν, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έκλεισε στις 872,58 μονάδες με άνοδο 1,24%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 864,44 μονάδες λίγο μετά τις 13:15 μ.μ. και υψηλό στις 875,22 μονάδες στις 15:32 μ.μ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.160,23 μονάδες με άνοδο 1,31%, ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 801,98 μονάδες με άνοδο 1,01%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.355,75 μονάδες με άνοδο 0,97%.

Στις τράπεζες, μόνο οι Alpha Bank και Εθνική κράτησαν τα κέρδη τους, κλείνοντας με άνοδο 2,57% και 1,50% αντίστοιχα, ενώ στον ευρύτερο Large Cap η εικόνα ήταν θετική, καθώς μόνο οι Ελλάκτωρ και Eurobank έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο άνω του 5%, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 3,31%, άνω του 2% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος (ξανά πάνω από τα 10 ευρώ) και ΟΛΠ, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco, Motor Oil, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap η γενική εικόνα ήταν επίσης καλή, καθώς αρνητικά έκλεισαν μόνο οι AVAX, Πλαίσιο, Intrakat και Έλτον. Αντιθέτως, κέρδη 3,47% είχε η AS Company και μάλιστα με όγκο πάνω από 110 χιλ. τεμάχια, η Νηρέας +2,90%, Intralot +3,19%, Τεχνική Ολυμπιακή +2,79%, Κέκροπας +1,52%, Παπουτσάνης +1,30%, Quest Συμμετοχών +1,41% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, ΑΝΕΚ, Αλουμύλ, Μπήτρος, Ευρωσύμβουλοι, Βιοκαρπέτ, Ιντεάλ, Βογιατζόγλου, Ελγέκα, Επίλεκτος, Mevaco, Κορδέλλου και Εβροφάρμα.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως CPI, Βιοτέρ, Ίντεργουντ, Unibios, Lavipharm, Sato, Παΐρης, Σελόντα, Χαϊδεμένος, Δρομέας, Περσεύς, Inform Λύκος και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς 76 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 29 που υποχώρησαν.