Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές αναμένοντας τη Fed

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές αναμένοντας τη Fed

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά αναμένοντας τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα 78% η μείωση να είναι κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο το θετικό κλίμα που καλλιεργείται από την επικείμενη μείωση των επιτοκίων της Fed αντισταθμίζεται από την απουσία προόδου στις νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις. Οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, οι πρώτες ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα, περιελάμβαναν ένα δείπνο εργασίας χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης Fairmont Peace και μισή ημέρα διαπραγματεύσεων σήμερα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έκανε άμεσα κάποια σχόλια δημοσίως.

Κάτι που δεν εμπόδισε πάντως τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει νέα επίθεση στο Πεκίνο μέσω twitter, γράφοντας ότι η Κίνα χρονοτριβεί και προειδοποιώντας την ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη έκβαση αναφορικά με τους δασμούς εάν συνεχίσει την πρακτική αυτή που τις καταλογίζει.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,17% στις 385,77 μονάδες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε χθες ο γερμανικός DAX σήμερα ενισχύθηκε κατά 0,34% και ολοκλήρωσε στις 12.189 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρή άνοδο 0,14% στις 5.518 μονάδες, όχι όμως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.586 μονάδες με απώλειες 0,78%.

Ανάμικτη εικόνα εμφάνισαν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,56% κλείνοντας στις 21.389 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 εμφάνισε απώλειες 0,17% και ολοκλήρωσε στις 8.971 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, καθαρά κέρδη της τάξης των 937 εκατ. ελβετικών φράγκων (945 εκατ. δολ.) εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η Credit Suisse, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Αυξημένα ήταν τα κέρδη και της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία κατά το δεύτερο τρίμηνο λόγω της ισχυρής επίδοσης του τμήματος εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 1,59%.