Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά αναμένοντας τις εξελίξεις που θα προκύψουν από το νέο γύρω συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, για τις εμπορικές τους σχέσεις. 

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε υποχωρώντας κατά 0,15% στις 342,99 μονάδες με τους επιμέρους κλάδους του να εμφανίζουν διαφορετικά πρόσημα.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX να ολοκληρώνει με απώλειες 0,18% στις 10.747 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,38% κλείνοντας στις 4.717 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε κατά 0,39% στις 6.810 μονάδες.

Αντιθέτως, σε θετικό έδαφος κινήθηκε η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 18.953 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 8.776 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχή των επενδυτών βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς σήμερα ξεκίνησε νέος γύρος συνομιλιών των δύο χωρών στο Πεκίνο. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες επιθυμούν να συνεργαστούν για να καταφέρουν να αποσπάσουν τη συναίνεση και των δύο προέδρων. Σημείωσε ακόμα πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις.

Σε εταιρικό επίπεδο, η βρετανική Centrica παρουσίασε την τρίτη χειρότερη επίδοση της ημέρας σημειώνοντας πτώση πάνω από 4%, καθώς αναμένει να δει τα κέρδη της να υποχωρούν φέτος.

Η Heineken υποχώρησε κατά σχεδόν 2,5%, μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs ότι υποβάθμισε το σήμα της μετοχή της σε "sell".

Τέλος, η Alstom έχασε σχεδόν 2%, έπειτα από δημοσίευμα της γαλλικής Les Echo που ανέφερε ότι η συμφωνία της  Siemens πιθανώς δεν θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά για τη συμφωνία στα μέσα Φεβρουαρίου.