Επανεκκίνηση προς τις 950 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο

Επανεκκίνηση προς τις 950 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο

Με τα βλέμματα των διεθνών αγορών στραμμένα στο Jackson Hole, όπου την Παρασκευή στη Σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζιτών, θα μιλήσει ο Τζερόμ Πάουελ σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε τάσεις διαφυγής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Τα γεγονότα και οι προσδοκίες αλληλοσυγκρούονται, καθώς από τη μια μεριά υπάρχει ο απόηχος μιας καταστροφικής περιόδου με τις πυρκαγιές, της πανδημικής κρίσης που χτες κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξή της, αλλά και τους προβληματισμούς με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου μεταναστευτικού ρεύματος λόγω των γεγονότων στο Αφγανιστάν.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες και δεδομένα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που αρχικά θα αποτυπωθούν στην αναγγελία των μεγεθών του ΑΕΠ του β΄τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου βιομηχανική παραγωγή αλλά και λιανεμπόριο κινήθηκαν σε ποσοστά άνω του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο

Τα μηνύματα από τον τουρισμό, πυλώνα της προσδοκώμενης ανάπτυξης για φέτος, είναι επίσης ενθαρρυντικά ήδη από τον Ιούνιο, καθώς ο αντίστοιχος περσινός ήταν απογοητευτικός αλλά οι πληρότητες των Ιούλιο και τον Αύγουστο αναπτέρωσαν τις προσδοκίες για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με το 2019 αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του όγκου συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και η υπέρβαση των 900 μονάδων, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο αρχικά προς τα τοπικά υψηλά των 929 μονάδων και κατόπιν των 950 μονάδων του Ιανουαρίου του 2020, που αποτελούν το ορόσημο προς υπέρβαση και την προσέγγιση της ζώνης των 1000 μονάδων.

Όσον αφορά τους δείκτες έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι πολλές δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, που λόγω της βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς.

Στοιχεία επανεκκίνησης των μετοχών τους, δείχνουν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (καλύτερη χθες του FTSE/ Large Cap ) ο Ομιλος Viohalco, o OTE, ο Μυτιληναίος αλλά και πολλές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις οποίες η συμμετοχή των ελλήνων επενδυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένονται οι Γενικές Συνελεύσεις αρκετών εισηγμένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα υπάρξει ενημέρωση αφενός για τη μέχρι τώρα πορεία τους αλλά και για τις προσδοκίες τους για το επόμενο διάστημα. 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

Η επιστροφή του δείκτη, πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ( 889,29 μονάδες), προσέδωσε δυναμική στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις με την ανοδική διάσπαση και των 900 μονάδων.

Επόμενος στόχος οι 928,29 μονάδες της 14ης Ιουνίου, η υπέρβαση των οποίων θα ακυρώσει τον σχηματισμό αντιστροφής, δίνοντας νέα ωθηση προς τις 950 μονάδες. 889-885-878 και 868 μονάδες αποτελούν τα σκαλοπάτια τιμών στο ενδεχόμενο διόρθωσης, με σημαντική στήριξη τις 852 μονάδες.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΙΚΤΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η υπέρβαση των 539 μονάδων αλλά και το οριακό κλείσιμο πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, αυξάνει τις προσδοκίες για συνέχιση της κίνησης του δείκτη, προς την σημαντική αντίσταση των 575 μονάδων.

Υπέρβαση του επιπέδου, θα προσδώσει νέα δυναμική προς τη «βόρεια» κατεύθυνση με στόχο τις 608 μονάδες αλλά και τα υψηλά του Μαΐου στις 639, 42 μονάδες που αποτελούν ορόσημο για την διαγραμματική εξέλιξη του δείκτη, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος προς τα προ της πανδημία επίπεδα.

Επισημαίνεται στο γράφημα, ο «σεβασμός» του δείκτη κατά τη διάρκεια της κίνησής του, στο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Η ανοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών,  και ακολούθως  των 9,58 ευρώ, με ταυτόχρονη διαφυγή από το καθοδικό κανάλι ΚL έδωσε δυναμική κίνηση, που μέσω των διαγραμματικών εμποδίων των 9,92 και των 10,20 ευρώ θα προσεγγίσει τα υψηλά των 10,64 ευρώ του Απριλίου.

Τα 9,58 ευρώ μετατρέπονται σε στήριξη σο ενδεχόμενο διόρθωσης της μετοχής, με τα 9,16 ευρώ να παρέχουν ισχυρή στήριξη σε τυχόν συνέχεια της καθοδικής κίνησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες