Επανάκτηση 600 μονάδων με ΟΠΑΠ, Jumbo και τράπεζες στο ΧΑ

Επανάκτηση 600 μονάδων με ΟΠΑΠ, Jumbo και τράπεζες στο ΧΑ

Ανοδικά αντέδρασε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες που κάλυψαν μέρος του χαμένου εδάφους αλλά και τις ΟΠΑΠ και Jumbo που με φόντο την ελπίδα ανοίγματος των καταστημάτων προσεχώς αντέδρασαν έντονα, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 610,48 μονάδες με άνοδο 2,53%.

Οι τράπεζες έχουν πιεστεί υπερβολικά όλο το τελευταίο διάστημα ενώ το +5,65% σήμερα είναι μια ελάχιστη αντίδραση μπροστά στις τεράστιες απώλειες που έχουν καταγράψει το τελευταίο δίμηνο, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει σήμερα στις 324,19 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη έναντι των 37,7 εκατ. ευρώ χθες, αλλά σε καμιά περίπτωση «ικανή» για να προσδώσει μεγαλύτερη ποιότητα στη σημερινή κίνηση, η οποία πρωτίστως ήρθε λόγω της παύσης περαιτέρω πωλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος πάνω από τις 600 μονάδες είναι θετικό στοιχείο, με την αγορά ασφαλώς να ποντάρει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην άρση του lockdown, ώστε να αρχίσει ξανά να ρολάρει η επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Όλα τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής και το αν θα βρουν κοινή φόρμουλα και βιώσιμες λύσεις μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που έχει φέρει αρχικά ο κορονοϊκός και κατόπιν το «κλείδωμα» των οικονομιών, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μια κατάσταση που έφερε σε ιστορικά αρνητικά ρεκόρ όλη την επιχειρηματικότητα και την οικονομική λειτουργία της ευρωζώνης – και όχι μόνο – κατά τη διάρκεια του Απριλίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα. Εικόνα που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να παραταθεί, καθώς θα υπάρξουν δομικοί τριγμοί σ’ όλη τη λειτουργία των κοινωνιών, με ελλείψεις αγαθών, τεράστια ανεργία και το φόβο χειρότερων εξελίξεων από την απόγνωση που αυτές οι καταστάσεις επιφέρουν.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν, απλώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση που έχουν όλοι! Ο  σύνθετος δείκτης PMΙ για τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες, τα χαμηλότερα με διαφορά επίπεδα, που έχουν καταγραφεί από το 1998! Ο δείκτης είχε ήδη καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά όλων των εποχών τον Μάρτιο, χάνοντας απότομα το όριο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση, για να προσγειωθεί στις 29,7 μονάδες.

Πλέον, οι χώρες και οι οικονομίες βρίσκονται μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης μετά το lockdown πολλών εβδομάδων, που ακύρωσε κάθε παραγωγική διαδικασία, «έσβησε» τις μηχανές των εργοστασίων και σταμάτησε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η επάνοδος και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς – τουλάχιστον έως ότου βρεθεί αποτελεσματική «άμυνα» (εμβόλιο) για τον κορονοϊό – τίποτα δε θα είναι το ίδιο στις κοινωνίες, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση, στον τουρισμό, στα ταξίδια και στη λειτουργία όλου του συστήματος.

Χιλιάδες – πανευρωπαϊκά – μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν άμεσα το ενδεχόμενο πτώχευσης, καθώς πλήττεται διεθνώς η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού, των ταξιδιών και όλης της «αγοράς» πέριξ αυτών, με δεκάδες κλάδους να αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικοί θεσμοί της Ε.Ε., η ΕΚΤ αλλά και η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και να αναγκάζονται σε υποχρεωτικό… σπάσιμο των δημοσιονομικών και άλλων ταμπού που ίσχυαν την προηγούμενη εποχή της… κανονικότητας.

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται διαλλακτική και έτοιμη να συμβάλει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα που χαρακτηρίζονται ως «junk» ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων.

Εντός αυτών των εξελίξεων, υπήρξε μερική αποφόρτιση στις αγορές ομολόγων και κάποια αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές μετοχών. Παρά τη νωθρή εικόνα που είχαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες όλη την ημέρα, πλέον ενισχύονται έως 1,70%, ενώ μετά τα χθεσινά ισχυρότατα κέρδη, σημαντική άνοδο έως 1,71% σημειώνουν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street.

Εντός αυτού του κλίματος, το Χ.Α. παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα και με πρωταγωνιστές τις Εθνική (+11,68%), ΟΠΑΠ (+9,23%), Jumbo (+7,51%), Τιτάν (+7,08[d1] %), Fourlis (+5,33%), Πειραιώς (+5,07%) κ.α. οδηγήθηκε εκ νέου πάνω από τις 600 μονάδες.

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη 7,06% είχε η Quest Συμμετοχών, η Πλαίσιο έκλεισε με άνοδο +6,67% (επίσης με την προοπτική να ανοίξουν τα καταστήματα), Autohellas +6,07%, Πλαστικά Θράκης +5,90%, Ικτίνος +5,30%, Κρι Κρι +4,73%, MIG +3,39% κ.α., ενώ πιέσεις σε ποσοστό 5% δέχτηκε η Intralot. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 80 – 40 αντίστοιχα.