Εντυπωσιακή επιστροφή των long στο Χ.Α. - Κυρίαρχη του MSCI η Eurobank

Εντυπωσιακή επιστροφή των long στο Χ.Α. - Κυρίαρχη του MSCI η Eurobank

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακό ήταν το κλείσιμο του Νοέμβρη και του 11μήνου 2018 στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το rebalancing και η αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, έφερε και «ξύπνημα» των long, οδηγώντας σε άνοδο κοντά στο 4,30% το τελευταίο διήμερο.

Οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων εκτόξευσαν το τζίρο στις δημοπρασίες καθώς έως τις 17:00 μ.μ. η αξία συναλλαγών ήταν περί τα 70 εκατ. ευρώ (έτσι κι αλλιώς πολύ αυξημένη), τελικώς ο τζίρος έφτασε στα 255,43 εκατ. ευρώ, κάνοντας ρεκόρ τελευταίων μηνών! Παράλληλα, άλλαξαν χέρια 262,3 εκατ. τεμάχια!

Από τα 255,43 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 178 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, ενώ από τα 262,3 εκατ. τεμάχια, τα 246 εκατ. έγιναν στις τράπεζες! Εθνική και Eurobank, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές διακίνησαν τη μερίδα του λέοντος σε όγκους και τζίρους.

Η Eurobank δέσποσε καταλυτικά (για τέταρτη μάλιστα σερί συνεδρίαση) διακινώντας τζίρο 88,44 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/3 της αγοράς, ενώ έκανε όγκο 156,8 εκατ. τεμάχια (!!), ήτοι περίπου το 65% της αγοράς!

Μέσα σ'' αυτό το «τρελό» κρεσέντο από όγκους και τζίρους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εντυπωσιακά στο υψηλό ημέρας και στις 630,23 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,95%, που έχει μεγαλύτερη σημασία αν προσμετρηθεί (και) με τη χθεσινή άνοδο +2,50%! Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 4,59%, ο FTSE 25 κέρδισε 5,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,68%.

Οι αγορές δεν προειδοποιούν...

Οι αγορές – ως γνωστόν – δεν προειδοποιούν πότε θα διορθώσουν ή πότε θα αντιδράσουν, ενώ ποτέ δεν κάνουν το... χατήρι που θέλουν οι πολλοί. Είναι θετικό που το ελληνικό χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας μετά από καιρό αντανακλαστικά «ζωντανής» αγοράς, έδειξε καλύτερο πρόσωπο αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας καλύτερους οιωνούς για το Δεκέμβριο.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση του Liberal που στο κύριο χρηματιστηριακό άρθρο από χθες το βράδυ ανέφερε πως «σύμφωνα με κάποιους λοιπόν, περαιτέρω ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες δεν προβλέπονται, παρ' ότι στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης θα γίνουν μεγάλες ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων.

Μολονότι λοιπόν θα γίνουν δεκάδες εκατ. τεμάχια, εντούτοις πολλά εξ αυτών θα είναι (νέες) τοποθετήσεις, δεδομένου ότι οι τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) μπαίνουν στο δείκτη MSCI Small Cap από την προσεχή Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου».

Αυτό έγινε – κατά γράμμα – στη σημερινή συνεδρίαση. Και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά, φτάνοντας μάλιστα έως το +5,04%, πραγματοποιώντας τεράστιους όγκους, ενώ γενικότερα η αγορά έδειξε εντυπωσιακά ανθεκτικό πρόσωπο, πιστοποιώντας ότι αναζητούσε κάποιες καλές ειδήσεις, ώστε να διορθώσει μερικώς τις μεγάλες πτωτικές στρεβλώσεις που είχαν προηγηθεί στο πρώτο 20ήμερο του Νοέμβρη.

Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 5,04%, η Εθνική +3,43%, η Eurobank +1,62% και η Πειραιώς +0,57%.

Η σημερινή ήταν η 5η ανοδική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες στο Χ.Α. και παρ'' ότι ο μήνας έκλεισε τελικώς πτωτικά, εντούτοις, περιορίστηκε σημαντικά η ζημιά. Θυμίζουμε ότι μέσα στο Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης κύλησε σε νέα χαμηλά 32 μηνών και στις 592,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 409,08 μονάδες.

Συγκυριακοί λόγοι αλλά και συγχορδία αρνητικών ειδήσεων και ευρύτερων εξελίξεων, οδήγησαν την αγορά στα πρόσφατα ακραία πτωτικά φαινόμενα. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν, να αναζητηθούν αφορμές αντίδρασης, που μάλιστα έχει και ποιοτικά στοιχεία, όπως την αύξηση όγκων και τζίρων.

Οι τέσσερις λόγοι που έδωσαν το διήμερο ξέσπασμα της αγοράς

Ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων, αναβάθμιση των προσδοκιών για το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με τη Moody''s να εκφράζεται θετικά, εξαιρετικές ανακοινώσεις από τον όμιλο Μυτιληναίος, αλλά και η διάψευση του αμερικανικού fund QCM ότι έχει σορτάρει τη μετοχή της Intralot, είναι οι τέσσερις λόγοι που – λιγότερο ή περισσότερο – βοήθηκαν στην αλλαγή του κλίματος στην αγορά.

Άλλωστε, το Χ.Α. παρά τις μικροαντιδράσεις των προηγούμενων ημερών ευρίσκονταν σε ακραία υπερπώληση, τόσο σε επίπεδο τραπεζών, όσο και σε επίπεδο blue chips της πραγματικής οικονομίας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο Liberal, πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας πλήρωσαν το… μάρμαρο της τραπεζικής πτώσης και του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά τέτοια «χαρτιά» είχαν κυλήσει σε χαμηλά ενός έως τριών ετών, χωρίς κάτι τέτοιο να «δικαιολογείται» από το γενικότερο εκτόπισμά τους, ή τα αποτελέσματά τους. Επόμενο ήταν να βγάλουν αντίδραση.

Κέρδη έως 8,11% στον FTSE 25

Στη σημερινή συνεδρίαση μόνο τρεις μετοχές έκλεισαν πτωτικά στον FTSE 25 (Coca Cola HBC, Aegean Airlines και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ ξεχώρισαν μετοχές όπως ΔΕΗ +8,11%, ΕΛΠΕ +5,13%, Grivalia Properties +3,36% ενώ καλή εικόνα είχαν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα blue chips.

Στο χώρο του Mid Cap η Intralot συνέχισε την αντίδρασή της (+7,69%) με ισχυρό όγκο 424 χιλ. μετοχών, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 5,87% με ισχυρό όγκο 1,67 εκατ. τεμάχια, και η Attica Bank +5,09%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Παπουτσάνης, Προοδευτική, Μουζάκης, Παΐρης, Νάκας, Medicon Hellas και Reds. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.