Ενισχύονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις Κομισιόν

Ενισχύονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις Κομισιόν

Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν το θετικό κλίμα στην παγκόσμια αγορά από το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών, ωστόσο παράλληλα προβληματίζονται από τις νέες εντάσεις στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι σημερινές συναλλαγές πραγματοποιούνται στον απόηχο της συνεδρίασης της Κομισιόν για τα μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω κορονοϊού. 

Πιο αναλυτικά, πακέτο συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ στον οποίο περιλαμβάνεται και το ταμείο ανάκαμψης πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ονομάζει το φιλόδοξο πρόγραμμα «Next Generation EU». Το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αγγίζει το ποσό των 750 δισ. ευρώ, ενώ ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 θα ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ.

Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Κομισιόν προτείνει σήμερα ένα νέο εργαλείο ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU, εντός του ανανεωμένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Συνολικά, αυτό το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης θα διαθέσει 1,85 τρισ. ευρώ για να βοηθήσει να εκκινήσει η οικονομία μας και να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει», δήλωσε στην εισαγωγική τοποθέτησή της.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες λόγω της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ. Σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει κυρώσεις εναντίον της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ και αν σκοπεύει να θέσει περιορισμούς στις θεωρήσεις για φοιτητές και ερευνητές από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο της Κίνας αναμένεται να εγκρίνει, την Πέμπτη, νομοσχέδιο για την ασφάλεια που θα περιορίσει την αυτονομία του, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση το ειδικό οικονομικό καθεστώς που απολαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των τραπεζών να ενισχύεται 1,5% και αυτόν της υγείας να υποχωρεί 0,5%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν την τάση που κατέγραψε νωρίτερα η Ασία, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Γερμανία ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 1,7% στις 11.707 μονάδες, ενώ άνοδο 1,92% καταγράφει και ο γαλλικός δείκτης CAC που διαπραγματεύεται στις 4.694 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1,29% στις 6.146 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία καταγράφει κέρδη 1,42% στις 17.816 μονάδες.

Τέλος, άνοδο 1,17% καταγράφει και ο δείκτης IBEX 35, που διαμορφώνεται στις 7.086 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν οι Tui +12,7%, Cineworld +4,9%, IAG +4,8%, ΕasyJet +4,8%, Hammerson +4,7% Renault +4,3% και η Commerzbank +3,3%.