Elliott Management: Αυξάνει την πίεση για «δομικές» αλλαγές στην GlaxoSmithKline

Elliott Management: Αυξάνει την πίεση για «δομικές» αλλαγές στην GlaxoSmithKline

Το hedge fund Elliott Management κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της GlaxoSmithKline να ορίσει νέους διευθυντές και να ξεκινήσει μια διαδικασία για να προσδιορίσει εάν η διευθύνων σύμβουλος Έμα Γουαλμσλει είναι η κατάλληλη υποψήφια για να ηγηθεί της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας μετά τον διαχωρισμό του τμήματος λιανικής.

«Το να επιτραπεί η μακροπρόθεσμη λειτουργική απόδοση και η χαμηλή απόδοση των μετοχών της GSK χωρίς να ληφθούν επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα θα απογοητεύσουν όλους με ενδιαφέρον για την εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να παρουσιάσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για να καλύψει το κενό», έγραψε το hedge fund στον πρόεδρο της GSK Τζόναθαν Σαιμοντς.

Η επιστολή 17 σελίδων από hefge fund σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι έχει αποκτήσει σημαντική συμμετοχή στην GSK, η οποία έχει αξία 71,5 δισ. λιρών, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Οι μετοχές της GSK της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει από οδοντόκρεμα έως φάρμακα για τον καρκίνο, έχουν μειωθεί κατά 14% από τότε που η σημερινή επικεφαλής ανέλαβε τη θέση της τον Απρίλιο του 2017. Την ίδια ώρα, οι μετοχές της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca αυξήθηκαν 49%, ενώ της Pfizer κατά 16%, δεδομένου ότι και οι δύο φαρμακευτικές παράγουν εμβόλια Covid-19.