Ελεύθερη πτώση στη Wall με πίεση από την Κίνα

Ελεύθερη πτώση στη Wall με πίεση από την Κίνα

Έντονους κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές φέρνει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και η επιβολή νέων δασμών μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, με τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να δέχονται ισχυρές πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

H Wall Street θυμίζει τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ξέσπασε το πρώτο κύμα του εμπορικού πολέμου, κάτι που έφερε τρομερές απώλειες σε όλες τις αγορές παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Η σημερινή κλιμάκωση του φόβου των επενδυτών που «σηκώνουν» ρευστότητα από το σύστημα, ήρθε έπειτα από το γεγονός ότι η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων απαντώντας στις πρόσφατες κινήσεις Τραμπ, και την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, από το 10% στο 25%, στην οποία είχε προχωρήσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, οι νέοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα αφορούν σε περίπου 5.000 αμερικανικά προϊόντα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 617 μονάδων ή 2,37% στις 25.324 μονάδες και ενώ ενδοσυνεδριακά είχε  φτάσει να υποχωρεί έως και 700 μονάδες, ενώ ακόμα ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε κατά κατά 269 μονάδες ή 3,41% και ολοκλήρωσε στις 7.647 μονάδες. Τέλος, ο S&P 500, ο... δείκτης των δεικτών λόγω του κορυφαίου ειδικού βάρους που έχει παγκοσμίως, έχασε 69,53 μονάδες ή 2,41% και έκλεισε στις 2.810 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ  στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι η συνάντησή τους μπορεί να αποφέρει καρπούς στη εμπορική διαμάχη. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Τραμπ είχε αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter πως οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και πως η Κίνα θα ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow κατέγραψε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο (-2,1%) ενώ τη χειρότερή τους επίδοση από τις 21 Δεκεμβρίου σημείωσαν Nasdaq και S&P 500.

Οι εξελίξεις επηρέασαν έντονα τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί κατά 5,81%, εκείνη της AMD να χάνει 6,15%, ενώ σχετικά ηπιότερες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Intel που υποχώρησε κατά 3,12%.

Παράλληλα, βουτιά σχεδόν 11% πραγματοποίησε η μετοχή της Uber, η οποία έκανε το ντεμπούτο στις αγορές την Παρασκευή με τιμή τα 45 δολάρια, αλλά είχε χάσει επίσης 7,6% της αξίας της. Μετά τη νέα πτώση σήμερα η τιμή της μετοχή της έκλεισε στα 37,02 δολάρια.

Νωρίτερα σήμερα, με σημαντικές απώλειες άνω του 1% είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές τους και οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Πεκίνου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, εγείροντάς τους σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.