Ελεγχόμενη διόρθωση με μικρό τζίρο και «άμυνες» στο ΧΑ

Ελεγχόμενη διόρθωση με μικρό τζίρο και «άμυνες» στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική να βρίσκονται σε «συγχορδία» διόρθωσης, εν μέσω ανησυχιών, τόσο για το νέο status quo στις εμπορικές σχέσεις, όσο και για την «επέλαση» του κοροναϊού, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά–διορθωτικά σήμερα, χωρίς ακρότητες και χωρίς να χάνει την επαφή του με τις 940 μονάδες και τα υψηλά 5ετίας.

Οι ασιατικοί δείκτες δέχτηκαν αυξημένες πιέσεις, με τον Shanghai να υποχωρεί κατά 2,75%, τον Hang Seng να χάνει 1,52%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά -0,98%, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν έως και 0,70% και χωρίς πανικούς, ενώ πτωτικά έχουν ξεκινήσει και οι τρεις δείκτες της Wall Street.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές κράτησαν... αμυντική και συντηρητική στάση προς τις μετοχές, μειώνοντας τα ρίσκα ευρύτερα, ενώ αντιθέτως στράφηκαν σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι τα ομόλογα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμα τα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, με το ελληνικό 10ετές να πέφτει μάλιστα στο 1,33%, ενώ μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφηκε και διεθνώς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε για ακόμη μια φορά ψύχραιμη και ανθεκτική εικόνα, καθώς παρά τα σημαντικά κέρδη του 2019 αλλά και τα νέα υψηλά 5ετίας του 2020, η αγορά δεν εντρύφησε σε πανικούς και βίαια αδειάσματα. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. προέρχονταν από 7ήμερο ανοδικό σερί, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,56%, τον FTSE 25 στο +2,92% και τον Mid Cap να ξεχωρίζει με άνοδο 3,38%.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 939,17 μονάδες με πτώση 0,40%, κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, με χαμηλό στις 936,19 μονάδες (-0,71%) και υψηλό στις 942,08 μονάδες (-0,09%). Παράλληλα, σημαντικά μειωμένη ήταν η αξία συναλλαγών που μετά από ημέρε έπεσε κάτω από το όριο των 50 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενη στα 49,33 εκατ. ευρώ. Η μείωση των συναλλαγών σε διορθωτική συνεδρίαση, δεν ενισχύει τις όποιες πτωτικές διαθέσεις.

Μικρές ήταν οι διακυμάνσεις και στους υπόλοιπους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει με πτώση 0,21% στις 2.349,36 μονάδες, τον τραπεζικό δείκτη με άνοδο 0,17% και κλείσιμο στις 881,10 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.264,23 μονάδες με πτώση 1,72%.

Οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα χωρίς κάτι ιδιαίτερο πλην της Eurobank που ξεχώρισε με άνοδο 1,50%, ενώ στον ευρύτερο Large Cap πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ (-2,95%), ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ. Α

Στον Mid Cap πτώση 5,98% είχε η AVAX καθώς οι επενδυτές πήραν μέρος των χθεσινών κερδών που πλησίασαν το 9%, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι MIG, Attica Bank, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή και Cenergy Holdings. Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν οι Πλαστικά Θράκης και Intercontinental.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα καταγράφηκε (ξανά) σε τίτλους όπως Μινέρβα, Sato, Audiovisual, Lavipharm, Καραμολέγκος, Ιντεάλ, Μοτοδυναμική, Mevaco, Παπουτσάνης και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, μετά από αρκετές ημέρες οι πωλητές επικράτησαν, καθώς 66 μετοχές υποχώρησαν, έναντι 46 που είχαν κέρδη.