Είναι το Binance ο επόμενος αδύναμος κρίκος της αγοράς κρυπτονομισμάτων;

Είναι το Binance ο επόμενος αδύναμος κρίκος της αγοράς κρυπτονομισμάτων;

Τη στιγμή που οι αγορές των κρυπτονομισμάτων βρίσκουν ξανά τον βηματισμό τους, μια νέα βόμβα μεταξύ των Tether, το επόμενο ξεκλείδωμα των μετοχών του Grayscale Bitcoin Trust στα τέλη Ιουλίου (αξίας περίπου 140.000 $ΒΤC, έρχεται πλέον να προστεθεί η έντονη κινητικότητα των αρχών έναντι του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance.

Το Binance διατηρεί ιδιάζουσα θέση στις αγορές spot - χαρακτηριστικά τον Ιούνιο σημείωσε το 69,7% του συνολικού όγκου συναλλαγών στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Συγκριτικά το Coinbase ανέρχεται στο 8%, το FTX 4,2%, και το Kraken 4.1%, σύμφωνα με τον όγκο συναλλαγών των ανταλλακτηρίων από το The Block. Το ανταλλακτήριο συνεχίζει να σπάσει νέα ρεκόρ, με το stablecoin $BUSD να σημειώνει νέο ρεκόρ όγκου κυκλοφορίας (πλέον $5.7 δις), ενώ τα $BTC που είναι κατατεθειμένα στο ανταλλακτήριο ξεπερνούν τις 560 χιλιάδες.

Μεγάλη ανησυχία δείχνει η (συντονισμένη;) αντίδραση των αρχών έναντι του ανταλλακτηρίου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε καταγράψει στο άρθρο Αρρυθμία στην αγορά κρυπτονομισμάτων από τη απαγόρευση των offshore ανταλλακτηρίων η απαγόρευση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για δραστηριοποίηση στη χώρα.

Προηγουμένως είχε αναφερθεί η οικειοθελής αποχώρηση από την αγορά του Οντάριο, αλλά και οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας (FSA) που ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό πως το ανταλλακτήριο δεν έχει προχωρήσει σε εγγραφή για να δραστηριοποιείται στην αγορά.

Μέσα σε μια εβδομάδα - έχουμε αντιδράσεις από τρεις χώρες σχετικά με το ανταλλακτήριο:

Νήσοι Κέιμαν

Η Νομισματική Αρχή των Νήσων Κέιμαν(CIMA) σε ανακοίνωση της διέψευσε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την νόμιμη αδειοδότηση του Binance στην επικράτεια των νήσων Κέιμαν, ενημερώνοντας πως δεν έχει λάβει άδεια από τη ρυθμιστική αρχή να λειτουργεί ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων εντός ή εκτός της επικράτειας της αρχής.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η CIMA δήλωσε ότι ενημερώνει το κοινό ότι κανένα από τα Binance, Binance Group ή Binance Holdings Limited δεν είναι υπό τη ρυθμιστική εποπτεία του για να διευθύνει μια επιχείρηση ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. "Η Αρχή διερευνά επί του παρόντος εάν το Binance, ο Όμιλος Binance, η Binance Holdings Limited ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που σχετίζεται με αυτόν τον όμιλο εταιρειών έχει δραστηριότητες που δραστηριοποιούνται εντός ή από τα Νησιά Κέιμαν, οι οποίες ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο της ρυθμιστικής εποπτείας της Αρχής" το CIMA είπε στην ανακοίνωση, αλλά δεν έκανε καμία κατηγορία για πιθανές παραβιάσεις. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του Binance, δήλωσε ότι το ανταλλακτήριο λειτουργεί αποκεντρωμένα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τι ακριβώς αυτό σημαίνει και εάν έχει άδειες λειτουργίας από συγκεκριμένες αρχές. Ο εκπρόσωπος του ανταλλακτηρίου επίσης δήλωσε: Ωστόσο, έχουμε οντότητες που έχουν ενσωματωθεί σύμφωνα με τους νόμους των Νήσων Κέιμαν εκτελώντας δραστηριότητες που επιτρέπονται από το νόμο και δεν σχετίζονται με τη λειτουργία συναλλαγών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές για να αντιμετωπίσουμε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν".

Σύμφωνα με το αρχείο εγγραφής επιχειρήσεων των νήσων Κέιμαν, τουλάχιστον η Binance Holdings Limited έχει εγγραφεί και δραστηριοποιείται. Η CIMA πρόσθεσε ότι κάθε εταιρεία που έχει συσταθεί στην επικράτεια, η οποία λειτουργεί επιχείρηση ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων εντός ή από τα νησιά πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα δύο κριτήρια. Πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι ή να έχουν άδεια σύμφωνα με τον Virtual Asset (Service Providers) Act, 2020 (“VASPA”) ή να είναι μια υπάρχουσα εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί εξαίρεση από το VASPA από την CIMA.

Ταυλάνδη

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ταϊλάνδης υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Binance για μη αδειοδοτημένη λειτουργεία στην χώρα. Η δράση φαίνεται να είναι μια από τις πιο σημαντικές κατά του Binance, καθώς αυτό δεν είναι απλώς μια προειδοποίηση, αλλά μια καταγγελία για εγκληματικές ενέργειες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι το Binance λειτουργεία μια επιχείρηση ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην Ταϊλάνδη μέσω της ιστοσελίδας της χωρίς άδεια. Το Binance προωθεί ενεργά τις υπηρεσίες του στο κοινό της Ταϊλάνδης μέσω του ιστότοπου του είτε μέσω της σελίδας Facebook "Binance Thai Community", και ως εκ τούτου υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με την αρχή. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι έστειλε στο Binance μια προειδοποιητική επιστολή στις 5 Απριλίου, ζητώντας από την ανταλλαγή να υποβάλει γραπτή απάντηση, αλλά απέτυχε να απαντήσει εντός καθορισμένου χρόνου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ταϊλάνδης υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον του Binance στο τμήμα οικονομικής καταστολής της βασιλικής αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

Σιγκαπούρη

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS), που αποτελεί τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή και την κεντρική τράπεζα της χώρας, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις ρυθμιστικές εξελίξεις που περιβάλλουν την Binance Holdings Ltd., ιδιοκτήτρια του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance. Η αρχή "παρακολουθεί" την τοπική θυγατρική της εταιρείας Binance Asia Services Pte., σύμφωνα με το Bloomberg. Η θυγατρική έχει περίοδο χάριτος ενώ αναμένει έλεγχο της αίτησης άδειας. Πάλι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας η τοπική θυγατρική Binance Holdings Ltd δεν έχει κάποιο ρόλο στην διαχείριση και λειτουργία του Binance.com και ο μοναδικός στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση της τεχνολογίας blockchain στην Σιγκαπούρη και η εξυπηρέτηση των χρηστών στην περιοχή.  Έτσι, ο διαχειριστής του ανταλλακτηρίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις όπως φυλάκιση για περίοδο δύο έως πέντε ετών και πρόστιμο 200.000 έως 500.000 baht (περίπου 6.000 έως 15.500 $ ) και μια επιπλέον ημερήσια ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10.000 baht (310 $) για κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια που συνεχίζεται η παράβαση. Φυσικά το ποσό είναι ασήμαντο για το ανταλλακτήριο.

Μένει να δούμε εάν θα υπάρχουν άλλες αντιδράσεις από αρχές, και πως αυτό αναμένεται να επηρεάσει το $ΒΝΒ που έχει συνολική κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 44 δις ευρώ, και βρίσκεται στην τέταρτη θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.