Εγκλωβισμένο, χωρίς καταλύτες, όραμα και momentum το Χ.Α.

Εγκλωβισμένο, χωρίς καταλύτες, όραμα και momentum το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εικόνα αγοράς που δείχνει να βρίσκεται σε επενδυτική... καραντίνα, εντελώς αποκομμένη από τις όποιες εγχώριες εξελίξεις στην οικονομία αλλά και από το ευρύτερο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Μια αγορά άνευρη, χωρίς τέμπο, χωρίς κανένα αντανακλαστικό προεξόφλησης, χωρίς ουσιαστικό momentum, αλλά και χωρίς στίγμα και όραμα!

Παρ'' ότι η χώρα βγήκε – μετά από καιρό – στις αγορές και μολονότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατήλθε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο (χαμηλό έξι μηνών) σηματοδοτώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, εντούτοις, καμιά θετική επίδραση δεν υπήρξε στο Χ.Α.!

Οι τράπεζες φλερτάρουν διαρκώς με τα ιστορικά χαμηλά τους, η Πειραιώς έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά με τη 14η πτωτική συνεδρίαση στις 15 τελευταίες, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στα 0,9110 ευρώ, έχοντας ιστορικό χαμηλό στα... 0,91!
Είναι σαφές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, με απόντες τους ισχυρούς ξένους και με τις τράπεζες σε επενδυτική... καραντίνα, έχει πάψει εδώ και καιρό να προεξοφληθεί – θετικά ή αρνητικά – καταστάσεις, παρουσιάζοντας μια εικόνα αδιαφορίας, μιζέριας και εσωστρέφειας.

Ασφαλώς, κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των τραπεζών να διαμορφώσουν έστω και το ελάχιστον momentum αντίδρασης, αλλά και η απουσία ικανού τζίρου που θα μπορούσε να προσδώσει βάθος, να απορροφήσει κραδασμούς και να δώσει ανθεκτικότητα στην όποια αντίδραση. Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι μέσες συναλλαγές έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει – ουσιαστικά – κολλημένος στα χαμηλά τριών και πλέον ετών, καθώς απέχει μόλις 42 μονάδες από τις 592 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επίπεδα που αποτελούν το ναδίρ τριετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απέχει μόλις 11 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του!

Ο τζίρος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας πως η έτσι κι αλλιώς, μικρή, περιφερειακή αναδυόμενη ελληνική αγορά, έχει απομονωθεί περαιτέρω από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Θυμίζουμε πως προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 36,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ο μέσος τζίρος έπεσε στα 32 εκατ. ευρώ! Και όλα αυτά, παρ'' ότι οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του 2018 ήταν στα 55 εκατ. ευρώ, με το έτος να θεωρείται εξαιρετικά «φτωχό» από πλευράς συναλλαγών.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, το μόνο παρήγορο στην ελληνική αγορά είναι η κάποια κινητικότητα που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μετοχές μεσαίας και κυρίως μικρότερης αποτίμησης, έως και περιφέρειες. Μέσα στη στασιμότητα και τη μαυρίλα, είναι κάτι που προσδίδει κάποιο «χρώμα» στις συνεδριάσεις.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 634,15 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 639,36 μονάδες, που σημαίνει ότι η «διαδρομή» σε 7ωρη συνεδρίαση ήταν μόλις 5 μονάδων! Ο τζίρος έφτασε στα 32,37 ευρώ (ακριβώς όσο και χθες), εκ των οποίων τα 4,92 εκατ. ευρώ ήτοι το 15,34% του συνόλου ήταν πακέτα. Έγιναν πακέτα σε ΟΤΕ, Autohellas, Alpha Bank και Grivalia Properties.

Στις τράπεζες, η Eurobank για άλλη μια συνεδρίαση είχε πιο αξιόπιστη εικόνα κλείνοντας με άνοδο 2,31%, ενώ με μικρή πτώση έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Στο χώρο των blue chips, κέρδη άνω του 2% είχε η Grivalia Properties, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.

Αντιθέτως, απώλειες άνω του 3% είχε η Σαράντης, άνω του 2% έχασε η ΔΕΗ, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ (εύλογη διόρθωση μετά το +15% το Γενάρη), Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στον Mid Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Ικτίνος, Κέκροπας, Attica Bank και Πλαίσιο, ενώ υποχώρησαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Νηρέας. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα (με όγκους) παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Unibios, Παπουτσάνης, Σωλ. Τζιρακιάν, Κτήμα Λαζαρίδη, Frigoglass, Μαθιός, Ιντερτέκ, Σελόντα, ΙΑΣΩ, Attica Συμμετοχών και Εβροφάρμα.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Κρετα Φαρμ (απώλειες 13,04% μετά το «τρελό» ράλι 120% στο δίμηνο), Revoil, Μοτοδυναμική, ΕΚΤΕΡ και Έλαστρον. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.