Έβγαλε άμυνες το Χ.Α. στις 855 μονάδες με «γύρισμα» τραπεζών

Έβγαλε άμυνες το Χ.Α. στις 855 μονάδες με «γύρισμα» τραπεζών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, ήπιας διόρθωσης, άμυνας και τακτικής προσαρμογής πέριξ των 850 -855 μονάδων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης μόλις οκτώ μονάδων, με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Μετά την άνοδο σε ποσοστό 3,84% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +9,49% σε επίπεδο τραπεζικού, η αγορά σήμερα έκανε ελεγχόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση χωρίς ακρότητες, με στόχο να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, όμως στο φινάλε περιόρισε στο μηδέν τις απώλειες.

Μολονότι η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε με πτώση, εντούτοις στην ευρύτερη αγορά υπήρξε εικόνα πλήρους ισορροπίας αντανακλώντας την ισορροπία και του Γενικού Δείκτη, δεδομένου ότι 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 65 που έκλεισαν με απώλειες.

Πάντως, το γύρισμα των τραπεζών που «επέστρεψαν» παρ'' ότι υποχωρούσαν ακόμη και 2,50%, περιόρισε τις απώλειες του Γ.Δ. που επίσης βρήκε στηρίξεις στις δύο leader της αγοράς ΟΤΕ και Coca Cola HBC που επίσης έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι Titan, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.
Αντιθέτως, πτώση άνω του 2% είχαν οι ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Jumbo, Lamda Development και Cenergy Holdings.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855,89 μονάδες με οριακή πτώση μόλις 0,01% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 856,04 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 848,45 μονάδες λίγο μετά τις 13:00 μ.μ. Στους επιμέρους κλάδους, ο τραπεζικός έκλεισε στις 822,49 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ οριακά θετικά έκλεισαν οι FTSE 25 και Mid Cap.

Η αξία συναλλαγών ήταν κατακόρυφα μειωμένη έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής καθώς κατήλθε στα 38,97 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 15,66 εκατ. ευρώ. Για να φανεί η διαφορά και η παύση των πρωτοβουλιών σήμερα των επενδυτών, θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο τζίρος της αγοράς ήταν στα 73,19 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 39,7 εκατ. ευρώ!

Στο χώρο του Mdi Cap η εικόνα ήταν μεικτή, όμως κυριάρχησε η νέα μεγάλη πτώση της μετοχής της MLS που υποχώρησε κατά 14,25% πέφτοντας στα 1,7750 ευρώ, διακινώντας όγκο 341.976 τεμάχια! Στον τίτλο έγινε μεγάλη μάχη αγοραστών και πωλητών, με τους δεύτερους να επικρατούν κατά κράτος, με τον προβληματισμό να συνεχίζεται εντεινόμενος.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η μετοχή έφτασε στο limit down πέφτοντας στο χαμηλό των 1,45 ευρώ, όμως σταδιακά ανέκαμψε μερικώς και διαπραγματεύτηκε πιο πάνω. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατήλθε στα 22 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει απώλειες άνω του 60% το τελευταίο 15ήμερο!

Ο προβληματισμός για την πλατφόρμα MAIC είναι μια από τις κύριες εταιρείες των πιέσεων, δεδομένου ότι είχαν επενδυθεί πολλά πάνω σ'' αυτό το project, όμως οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες των προσδοκιών. Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η πτώση των ομολόγων της εταιρείας.

Κατά τα λοιπά, απώλειες άνω του 2% στον Mid Cap είχαν και οι Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Quest Συμμετοχών, Profile, AVAX και Έλτον. Στον αντίποδα, κέρδη είχαν μετοχές όπως MIG, Intralot, Attica Bank, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings, Νηρέας, Παπουτσάνης και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, Lavipharm, Ιντεάλ, Φιερατέξ, Επίλεκτος, Βιοκαρπέτ, Δρομέας, Σελόντα, Autohellas, Unibios, Ίλυδα, ΕΚΤΕΡ και Κυριακούλης. Αντιθέτως, πιέστηκαν οι Sato, Audiovisual, Παΐρης, Ελγέκα, Εβροφάρμα, Αλουμύλ, Reds, Inform Λύκος, Quality & Reliability και Space Hellas.