Δύο έως τρεις μήνες πριν να έρθουν τα «πάνω κάτω» στη Wall Street

Δύο έως τρεις μήνες πριν να έρθουν τα «πάνω κάτω» στη Wall Street

Καθώς οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη Γηραιά Ήπειρο, έχουν αποκτήσει έναν ικανοποιητικότατο ρυθμό εμβολιασμών- τρία εκατομμύρια άτομα την ημέρα- έρχονται ολοένα και πιο κοντά στην ανοσία της αγέλης και το στοίχημα του προέδρου Biden να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες μέχρι την 1η  Μαΐου  αρχίζει ν’ αποκτά βάσιμη προοπτική.

Η προοπτική αυτή εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ανοδική τάση στους κλάδους που θα επωφεληθούν περισσότερο από την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών, τις εταιρείες του κλάδου του τουρισμού και τις λιανεμπορικές αλυσίδες να αρχίζουν να πρωταγωνιστούν ολοένα και σε περισσότερες συνεδριάσεις.

Στον αντίποδα των πρωταγωνιστών με αρνητικές επιδόσεις από ότι φαίνεται θα εξακολουθήσουν να είναι τα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να μην απομακρύνεται ιδιαίτερα από τα υψηλά ενός και πλέον έτους της Παρασκευής.

Θα καταφέρει η συνεδρίαση της Fed σήμερα και  αύριο να προσφέρει μια καλύτερη ανάσα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αλλάξει τις προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων.

Η στήλη πιστεύει ότι η Fed, αν και θα αναγνωρίσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, θα επαναλάβει το πρότερο outlook, ήτοι την παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Η αλήθεια είναι ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μπορεί και να μας εκπλήξουν ευχάριστα τους επόμενους μήνες. Ήδη κάποια νούμερα ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για παράδειγμα,  τον Μάρτιο του 2021 βρέθηκε σε υψηλά 8μηνου, στις 17,4 μονάδες από 12,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι προσδοκίες των αναλυτών τον τοποθετούσαν πέριξ των 15 μονάδων.

Όμως θα χρειαστεί καιρός ώστε να επανέλθουν όλες οι «ζωτικές ενδείξεις» του ασθενή σε ασφαλή και διατηρήσιμα επίπεδα. Δείτε τον  δείκτη νέων παραγγελιών, ο οποίος υποχώρησε 1,7 μονάδες τον Μάρτιο, στις  9,1 μονάδες. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι η Fed θα άλλαζε το outlook των επιτοκίων πριν σταθεροποιηθεί πλήρως η οικονομία, πυροδοτώντας ένα νέο sell off στην ήδη νευρική αγορά των ομολόγων.

Πώς το νέο  πακέτο ενίσχυσης υποδομών θα αλλάξει τα δεδομένα

Πέραν της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, πολλοί αναλυτές περιμένουν ότι θα συνεχίσει και η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική από τον πρόεδρο Biden.

Η Goldman Sachs μάλιστα περιμένει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προτείνει νέα δέσμη μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης με κύρια κατεύθυνση την  ενίσχυση των υποδομών, ύψους έως και  4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

(σ.σ: Στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέραν της στήριξης των υποδομών με κύρια έμφαση εκείνες της πράσινης ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, συμπεριλαμβάνονται και άλλες πολιτικές όπως τα επιδόματα τέκνων, τα  φοιτητικά δάνεια και η στήριξη των μειονοτήτων).

Όσον αφορά όμως το νέο αυτό πακέτο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που «ακούγονται» στην αγορά, όπως  το γεγονός ότι  η χρονική διάρκεια των μέτρων θα είναι μεγάλη, ενώ κάποια από αυτά μπορεί να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα. 

Άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι η προέλευση των χρημάτων που θα τροφοδοτήσουν αυτό το πακέτο. Βλέπετε, ένα μόλις τρισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να προέλθει από τα κρατικά ταμεία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος –ίσως το μεγαλύτερο-  θα εξασφαλιστεί από την αύξηση της φορολογίας, με τον εταιρικό φόρο  να πηγαίνει στο 25% και τα κεφαλαιακά κέρδη να φορολογούνται με συντελεστή 28%.

Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται γιατί το ημερήσιο διάγραμμα του Nasdaq έχει αρχίσει να αποκλίνει από τους υπόλοιπους δείκτες, ίσως  πρέπει να αναζητήσουν την απάντηση ακριβώς στην παραπάνω παράμετρο.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.