Δυνατή αντίδραση στο Χ.Α. με οδηγό τη… leader Eurobank

Δυνατή αντίδραση στο Χ.Α. με οδηγό τη… leader Eurobank

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η πιο «γεμάτη» και πειστική αντίδραση των τελευταίων πολλών εβδομάδων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να… επιστρέφει με θεαματικό τρόπο, ύστερα από τις πρόσφατες ισχυρές πιέσεις, που έφεραν χθες το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών. 

Η παράταση τριών μηνών που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο «κόψιμο» της Huawei από τις υπηρεσίες της Google, ώστε να περιοριστούν μερικώς οι συνέπειες και να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή, έδωσε ανάσες στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ανοδικά αντιδρούν και οι δείκτες της Wall Street σήμερα.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και δεδομένου ότι το Χ.Α. είχε φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα χάνοντας χθες και τη ζώνη «ασφαλείας» των 720 μονάδων, με ορατό τον κίνδυνο να απωλέσει το σύνολο των πρόσφατων κεκτημένων αλλά και το momentum, έβγαλε σήμερα καλή αντίδραση.

Κεντρικός καταλύτης που έδωσε ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση αλλά και εκτόξευσε τους όγκους και τους τζίρους, ήταν η επίσπευση της αναβάθμισης της μετοχής της Eurobank στο δείκτη MSCI Standard Greece από τον οίκο Morgan Stanley Capital International, λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia.

Η Eurobank «τράβηξε» όλη την αγορά υψηλότερα αλλά φυσικά και τον τραπεζικό κλάδο, ενώ δέσποσε καταλυτικά σε όγκους και τζίρους, δεδομένου ότι – λόγω της αναβάθμισης – επισπεύστηκε και το rebalancing στον τίτλο!
Αρχικά η αναβάθμιση θα γίνονταν στις 29 Μαΐου, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, όμως πλέον θα γίνει στις 23 Μαΐου, ήτοι μεθαύριο Πέμπτη. Η μετοχή της Eurobank διακίνησε περίπου το 70% του όγκου σε τεμάχια της συνεδρίασης και σχεδόν το 40% της αξίας συναλλαγών!

Στο σύνολο της αγοράς η αξία συναλλαγών έφτασε στα 100,66 εκατ. ευρώ, με τα 40,5 εκατ. ευρώ να διακινούνται από τη Eurobank, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 85,78 εκατ. ευρώ, με τα 54,45 εκατ. τεμάχια να διακινούνται από την ίδια μετοχή!

Η Eurobank έκλεισε στα 0,7540 ευρώ με άνοδο 6,05% με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,79 δισ. ευρώ, κάτι που τη φέρνει στην 3η θέση των αποτιμήσεων στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου υποσκελίζοντας τον ΟΠΑΠ, ενώ φυσικά είναι μακράν η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στην Ελλάδα πλέον, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Μέσα σ' αυτό το θετικό περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 733,18 μονάδες με άνοδο 2,23% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 733,33 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στο άνοιγμα στις 720,65 μονάδες.

Σημαντικές βοήθειες στο Γ.Δ. έδωσε και η Πειραιώς που ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,93%, η Alpha Bank κέρδισε 2,67% και η Εθνική +1,93%.

Στον ευρύτερο χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν πολύ καλή καθώς σε αρνητική τροχιά έκλεισαν μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy Holdings και αμετάβλητη η Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, κέρδη άνω του 5% είχε η Jumbo, άνω του 4% η Lamda Development, άνω του 3% ενισχύθηκε η ΔΕΗ, ενώ πλέον του 2% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines και Σαράντης.

Στον Mid Cap, αντίδραση 4,04% έβγαλε η Κέκροπας, πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Attica Bank, AVAX και Πλαστικά Θράκης, ενώ κέρδη από 1% και άνω είχαν οι MIG, Intralot, Κλουκίνας Λάππας και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε σε μετοχές όπως Βιοκαρπέτ, Δρομέας (+7,80% με όγκο πάνω από 100 χιλ. τεμάχια), Centric, ΕΚΤΕΡ, Εβροφάρμα και Ιατρικό Αθηνών. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Frigoglass, Κυριακούλης, Φιερατέξ, Γενική Εμπορίου, Profile, Audiovisual, Παπουτσάνης και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 22 που κινήθηκαν χαμηλότερα.