Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιο

Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιο

Ενισχύονται τα κέρδη που καταγράφουν την Δευτέρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι ανακοινώσεις της Moderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού φέρνει νέο αέρα αισιοδοξίας, παρά την αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 94,5%.

Στη μελέτη, γνωστή ως μελέτη COVE, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και της Βιοϊατρικής Προηγμένη Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση συμμετείχαν 95 εθελοντές που είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει από COVID-19.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται 1,14% υψηλότερα στις 13.226 μονάδες, και τα συμβόλαια του CAC 40 στη Γαλλία και FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι επίσης θετικά κατά 2,22% και 2,01% αντίστοιχα. 

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,37% στις 21.398 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 βρίσκεται στις 8.047 μονάδες, με κέρδη 3,37%.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία της Ιαπωνίας ανέκαμψε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν Δευτέρα ξημερώματα . Αυξήθηκε κατά 5% το τρίμηνο, καλύτερα από το αναμενόμενο 4,4%, σηματοδοτώντας την έξοδο από την ύφεση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Θετικά ήταν επίσης και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχειά για την βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς και σημάδια ότι ο σημαντικός τομέας των λιανικών πωλήσεων ανακάμπτει.

Η πανδημία του κορονοϊού όμως, συνεχίζει να δοκιμάζει μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, με τον αριθμό των περιπτώσεων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια την Κυριακή. Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια σε δύο μόνο εβδομάδες.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να ζήσει με «σημαντικούς περιορισμούς» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 για τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε μήνες ακόμα, προειδοποίησε ο υπουργός οικονομίας της χώρας Peter Altmaier την Κυριακή.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν με άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην επικείμενη συνάντηση των κορυφαίων παραγωγών χωρών του κόσμου για μια περαιτέρω επέκταση των περιορισμών στην παραγωγή  για να αντισταθμίσουν το χτύπημα στη ζήτηση από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί και ως ΟΠΕΚ +, έχουν μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να υποστηρίξουν τις τιμές. 

Το συμβόλαιο του αργού διαπραγματεύεται 1,04% υψηλότερα στα 41,17$ το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ανεβαίνει 0,92% στα 43,70$.

Ο χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί κατά 0,2% στα 1.892,80 $/oz, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται 0,2% υψηλότερα στα 1,1850.