Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2021 η τουρκική λίρα

Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2021 η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου έχοντας διαγράψει πλέον όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει εντός του 2021, με πίεση από την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ανήλθε σήμερα έως τα 7,4910 του δολαρίου, ακολουθώντας πορεία για τη χειρότερη εβδομάδα της από τη νομισματική κρίση της χώρας το 2018.

Εντός Φεβρουαρίου η λίρα είχε πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι, υποχωρώντας έως και στο 6,88 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αλλά η έντονη αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι αποτραβήχτηκαν γενικότερα από τις ισοτιμίες των αναδυόμενων χωρών.

Οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία τους αύξηση από το 2016, ενώ σε μια ένδειξη της διαφοράς σε επίπεδο ρίσκου, το CDS του 5ετούς της Τουρκίας έχει σημειώσει άνοδο 10 μονάδων βάσεις από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν είχε βρεθεί στις 302.

Σε περίπτωση που η λίρα συνεχίσει να υποχωρεί, η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό της που είναι ήδη στο 15%, παρά την αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Μέχρι σήμερα, η λίρα είχε κερδίσει 20% από το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο από τις αρχές Νοεμβρίου, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε φιλικές προς την αγορά οικονομικές πολιτικές και αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, όπως και τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας.