Δεν τα κατάφερε στο τέλος, παρά την προσπάθεια, ο ΓΔ στο Χ.Α.

Δεν τα κατάφερε στο τέλος, παρά την προσπάθεια, ο ΓΔ στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε τελικά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 613,95 μονάδες με απώλειες 0,11%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,51%, και με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Συνεδρίαση δύο όψεων μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, καθώς στο πρώτο μέρος οι απώλειες για τον γενικό δείκτη έφθασαν έως και πάνω από το 1%, σημειώνοντας χαμηλό στις 605,11 μονάδες, καθώς «βαρίδιο» για τον γενικό δείκτη αποτέλεσαν οι τραπεζικές μετοχές, με την εικόνα να είναι καλύτερα στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 25, όπου σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank, και Folli Follie.

Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης η εικόνα για τον γενικό δείκτη άρχισε να βελτιώνεται, καθώς οι απώλειες που κατέγραφε μέχρι εκείνη την ώρα άρχισαν να σταδιακά να περιορίζονται, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να περιορίζουν αισθητά τις απώλειες τους, και με την πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διαγράφουν τις απώλειες τους και να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Το καλό κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδήγησε τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, και έως το υψηλό των 616,05 μονάδων, με κύριους πρωταγωνιστές τις μετοχές των ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Jumbo, ΟΤΕ, και Τιτάνα, ενώ αρνητικοί πρωταγωνιστές συνέχιζαν να είναι οι μετοχές των Alpha Bank, και Folli Follie. Παρά τις προσπάθειες όμως, το come back για τον γενικό δείκτη δεν επιτεύχθηκε καθώς ολοκλήρωσε τελικά με απώλειες. Ο όγκος διαμορφώθηκε κατά 12% υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, εκ του οποίου το 68% πραγματοποιήθηκε από τον τραπεζικό κλάδο.

Χαρακτηριστικό της αναποτελεσματικότητας της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί το παρακάτω γράφημα, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται για το 2015 ως πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της, με δεύτερη να ακολουθεί η Ιταλία, και τρίτη τη Σλοβακία. Αυτό αποδεικνύει και την επιμονή των Θεσμών στη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας τόσο μέχρι το 2018, όσο και μετά.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπου σύμφωνα με αυτά οι πωλήσεις της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση κατά 9,7% στα €148,3 εκατ. έναντι €135,2 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €78,9 εκατ. έναντι €75,2 εκατ, αυξημένα κατά 4,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας παρουσίασαν πτώση κατά 12%, στα €13,9 εκατ. έναντι €15,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με απώλειες 1,89% τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, στις 794,61 μονάδες, πραγματοποιώντας χαμηλό στις 775,95 μονάδες και υψηλό στις 805,374 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου να ολοκληρώνουν με αρνητικά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες απώλειες πραγματοποίησε η μετοχή της Alpha Bank με 2,72%, ενώ με απώλειες 5,26% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Attica Bank, στα €0.054. Εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε μόνο η μετοχή της Eurobank, με 2,08%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 1,85%.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ με 3,33%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή των Folli Follie με 4,07%. Η συναλλακτική δραστηριότητα για τις μετοχής του δείκτη, παρέμεινε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες, με εξαίρεση τις μετοχές των: Motor Oil με 280.430 χιλ. τεμάχια, Μυτιληναίου με 217.950 χιλ. τεμάχια, και ΟΤΕ με 1.182.185 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποίησε πακέτα 201.990 χιλ. τεμαχίων, του ΟΠΑΠ πακέτο 42.080 χιλ. τεμαχίων, των Jumbo πακέτο 96.796 χιλ. τεμαχίων, και της Motor Oil πακέτα 219.250 χιλ. τεμαχίων. Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη, πραγματοποίησε η μετοχή του ΟΤΕ με 3,77%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες η μετοχή των Folli Follie με 14,33%.

Μικτά πρόσημα σημείωσαν σήμερα, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 5,477%, και τη δεκαετία στο 6,521%.

Σε τεχνικό επίπεδο, κάτω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών ολοκλήρωσε ο γενικός δείκτης τη συνεδρίαση, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 601 μονάδες (γραμμή ΑΒ) στο ημερήσιο διάγραμμα, με τον συνολικό εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Να σημειώσουμε, πως πολύ κοντά στην ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών βρίσκεται αυτός των πενήντα, κάτι που έχει να συμβεί από τις 5 Αυγούστου του 2013, όπου εάν επιτευχθεί ίσως οδηγήσει σε αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης για τον γενικό δείκτη.

 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0.212 με απώλειες 0,93%, της Alpha Bank στα €1.79 με απώλειες 2,72%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0.196 με απώλειες 2%, και της Eurobank στα €0.687 με απώλειες 0,87%.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν σήμερα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει για ακόμη μία συνεδρίαση, έπειτα από την ενδοσυνεδριακή του ακύρωση, και την αντίσταση στα €4.9708. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,49% κι έκλεισε στα €4.78.

Έντονες διακυμάνσεις σήμερα για την Motor Oil, με τη μετοχή να ολοκληρώνει και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση στα €12.7109. Η μετοχή σημείωσε οριακά κέρδη 0,08% κι έκλεισε στα €12.03.

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή να διασπά τελικά πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και τη στήριξη στα €4.0771. Η μετοχή υποχώρησε 0,72% κι έκλεισε στα €4.13.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε η LAMDA Development, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τη μετοχή να παραμένει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και τη στήριξη στα €4.4968. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,65% κι έκλεισε στα €4.64.

Επιστροφή στα κέρδη μετά τις χθεσινές απώλειες για την Grivalia Properties, με τη μετοχή να διατηρείται κοντά στην υπεραγορασμένη ζώνη, με την αντίσταση στα €7.9497. Η μετοχή ενισχύθηκε  0,78% κι έκλεισε στα €7.76.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €54,93 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €6,08 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 54 πτωτικά, και 137 παρέμειναν αμετάβλητες.