Δεν τα κατάφερε στο τέλος ο ΓΔ στο Χ.Α.

Δεν τα κατάφερε στο τέλος ο ΓΔ στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Συνεδρίαση για γερά «νεύρα» μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, καθώς η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε μετά από καιρό, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει με απώλειες 0,10% στις 644,12 μονάδες, και με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε την συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, καθώς κατά την πρώτη ώρα αυτής βρέθηκε να χάνει έως και άνω του 1%, φθάνοντας στο χαμηλό των 636,93 μονάδων, με τα αρνητικά πρόσημα να επικρατούν στην συντριπτική πλειοψηφία του δείκτη FTSE 25, και με τις πιέσεις να είναι αυξημένες κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Μετά την παρέλευση μιας ώρας συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης προσπάθησε, και τελικά τα κατάφερε να εξισορροπήσει τις απώλειες του και να κινηθεί σε θετικό έδαφος προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, φθάνοντας έως και το υψηλό των 646,82 μονάδων.

Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, επικράτησαν αρκετές μεταβολές για τον γενικό δείκτη, καθώς υποχώρησε εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να περιορίζονται σημαντικά κατά διαστήματα. Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της Εθνικής, ενώ επιλεκτικές αγορές πραγματοποιήθηκαν και σε ορισμένες μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τι μετοχές των ΕΕΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Σαράντη, Τέρνας Ενεργειακής και Folli Follie να ξεχωρίζουν. Ο όγκος διαμορφώθηκε κατά 19% υψηλότερα του μέσου όρου, εκ του οποίου το 89% σημειώθηκε από τις τραπεζικές μετοχές.

Μια εικόνα χαρακτηριστική της διάστασης απόψεων στο θέμα του ασφαλιστικού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, μπορούμε να πάρουμε από το παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όπου οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν το 13,2% επί του ΑΕΠ, έναντι λίγο χαμηλότερα του 12% της Πορτογαλίας, λίγο υψηλότερα του 8% της Ισπανίας, και 5% περίπου της Ιρλανδίας, χώρες οι οποίες βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μνημόνια.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η Eurostoxx προβλέπει για τον Τιτάνα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη στα €22 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 6% στα €390 εκατ., και τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση 37% στα €70 εκατ. Η χρηματιστηριακή θέτει νέα τιμή στόχο τα €26 από €24,5, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος προβλέπει για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. για το σύνολο της χρήσης του 2016, έναντι €9 εκατ. το προηγούμενο έτος, με τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη να υποχωρούν κατά 55,9% στα €4,6 εκατ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή στόχο στα €4,4 εκατ. και την σύσταση σε reduce.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε με απώλειες 1,86%, στις 723,32 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό στις 708,59 μονάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της Εθνικής με 6,45%. Ο όγκος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα για την πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου, με εξαίρεση τις μετοχές των Εθνικής, Attica Bank, και Τράπεζας Ελλάδος, ενώ η μετοχή της Εθνικής πραγματοποίησε πακέτο 4.000.000 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των €0,232.


Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή της Motor Oil με 3,03%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ με 2,94%. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, με εξαίρεση τις μετοχές των: Aegean με 74.970 χιλ. τεμάχια, Γεκ Τέρνα με 79.867 χιλ. τεμάχια, Grivalia Properties με 23.937 χιλ. τεμάχια, ΔΕΗ με 160.952 χιλ. τεμάχια, ΕΕΕ με 65.944 χιλ. τεμάχια, Ελληνικά Πετρέλαια με 127.707 χιλ. τεμάχια, Ελληνικά Χρηματιστήρια με 38.629 χιλ. τεμάχια, LAMDA Development με 24.988 χιλ. τεμάχια, Μέτκας με 35.914 χιλ. τεμάχια, Motor Oil με 71.243 χιλ. τεμάχια, και Σαράντη με 24.784 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή του Κυριακίδη πραγματοποίησε πακέτο 681.703 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €4,50.

Σε υψηλά ενός μηνός βρέθηκαν σήμερα οι αποδόσεις της διετίας και δεκαετίας, με τις αποδόσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων να κινείται και σήμερα ανοδικά. Η διετία διαμορφώθηκε στο 8,401% (0%), και η δεκαετία στο 7,461% (+0,99%).