Δεν αρκεί η σαουδαραβική στήριξη για τις τιμές του πετρελαίου

Δεν αρκεί η σαουδαραβική στήριξη για τις τιμές του πετρελαίου

Της Μαίρης Βενέτη

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά την όξυνση της εμπορικής διαμάχης με τη Κίνα επανέφεραν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και ως εκ τούτου το πετρέλαιο σε πτωτική τροχιά.

Το Brent την προηγούμενη εβδομάδα χτύπησε τα 55,88 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό- WTI - τα 50,53 δολάρια/βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί προβλήματα τόσο στις ΗΠΑ, καθώς μια πτώση της τιμής του ακριβού στην εξόρυξη σχιστολιθικού αργού κάθε άλλο παρά βοηθάει για ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους στις αμερικανικές εξαγωγές, όσο και στη Σαουδική Αραβία.

Έτσι η τελευταία, μιας και είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αποφάσισε να παρέμβει ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τις εξαγωγές μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια μείωσης τροφοδοσίας της αγοράς με αργό πετρέλαιο.

Μετά την ανακοίνωση λοιπόν ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις εξαγωγές της κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατέγραψαν αύξηση  έως και  3,4% την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.


Η τεχνική εικόνα

Μετά το πρόσφατο sell off, τα διαγράμματα τόσο του Brent όσο και του WTI είναι τραυματισμένα.
Δεν έχει απλά χαθεί ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών –στα 64,84 για το Brent και στα 56,40 για το WTI- αλλά πλέον τεστάρονται οι 200αρηδες σε εβδομαδιαία βάση.

Οι traders θα επικεντρωθούν πλέον στο αν και κατά πόσο θα απομακρυνθεί ανοδικά το Brent από τα 57,75 δολάρια και το WTI από τα 53, τεχνική συνθήκη απαρραίτητη ώστε να μην «ανοίξει» το διάγραμμα για πολύ χαμηλότερες τιμές, με πρώτη στήριξη στα 54.65 δολάρια και δεύτερη στήριξη στα 50 δολάρια για το Brent με τις αντίστοιχες στηρίξεις για το WTI να βρίσκονται στα 46,05 και 42,40 δολάρια.

Μέχρι να επανακτηθούν οι τιμές λοιπόν πάνω από τα 68 δολάρια για το πρώτο και πάνω από τα 60 δολάρια για το δεύτερο, το εβδομαδιαίο διάγραμμα θα παρακολουθείται με αυξημένα επίπεδα επαγρύπνησης, σε συνδυασμό πάντα με την ειδησιογραφία.

Οι τιμές μπορεί πραγματικά να καταρρεύσουν

Η αλήθεια είναι ότι μόνο μια θετική ανατροπή στις τρέχουσες ειδήσεις όσον αφορά την εξέλιξη των δασμών στην Κίνα θα μπορούσε όντως να προσφέρει μια κάποια αισιοδοξία ,όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και γενικότερα για τα βιομηχανικά εμπορεύματα.

Και αυτό γιατί ο κύριος λόγος της πτώσης τους είναι η βάσιμη ανησυχία ότι εν κατακλείδι ο εμπορικός πόλεμος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς θα πλήξει την κατανάλωση.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch ήδη εκπόνησαν ανάλυση βάση της οποίας ο τελευταίος κύκλος των αμερικανικών δασμών θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως κατά 250.000-500.000 βαρέλια ημερησίως.

Αν όντως συμβεί αυτό θα είναι μια εξαιρετικά κακή εξέλιξη, σε μια εξαιρετικά κακή στιγμή, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει επιβραδυνθεί.

Σίγουρα οι Σαουδάραβες θα κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν την αγορά πετρελαίου εν ζωή. 

Έχουν μειώσει την προσφορά στο παρελθόν, το ίδιο κάνουν και τώρα, καθώς
έχουν μειώσει την παραγωγή περισσότερο από ό, τι απαιτείται βάσει συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και των συμμάχων.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές του επόμενου μήνα θα είναι κρίσιμες για τους ηγέτες του ομίλου OPEC να δηλώσουν τις προθέσεις τους στην παραγωγή, αλλά η αγορά εκτιμά ότι θα είναι υποστηρικτικές.

Θα είναι όμως αυτό αρκετό για τις τιμές του πετρελαίου, αν συνεχίσουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες να αλληλοεκτοξεύουν εκατέρωθεν δασμούς;

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και εκτιμάται ότι εξακολουθεί να εισάγει μικρές ποσότητες, παρά το αμερικανικό εμπάργκο.
Αν ωστόσο θελήσει να δείξει ότι αψηφά τις ΗΠΑ και επαναλάβει σε κανονικούς ρυθμούς τις αγορές ιρανικού αργού, θα φέρει τα πάνω- κάτω στην αγορά, κάτι που δεν θα αρέσει στους παραγωγούς του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για διακοπή του εφοδιασμού στον Περσικό Κόλπο είναι ακόμα ορατός.

Γι' αυτό και θα πρέπει η ειδησιογραφία να παρακολουθείται στενά καθώς και τα τεχνικά όρια που εδόθησαν παραπάνω.

Αν τελικά όλα πάνε στραβά και η εμπορική διαμάχη συνεχιστεί απτόητη, η στήλη δεν αποκλείει το παρακάτω διάγραμμα του αμερικανικού αργού να χτυπήσει την κόκκινη γραμμή τάσης.

Άλλωστε το Brent, για όσους παρακολουθούν την «μεγάλη εικόνα» των μηνιαίων διαγραμμάτων, την έχει ήδη χτυπήσει.

w

 

*Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.