Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι είναι πιο κοντά; Οι 1.000 ή οι 800 μονάδες;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι είναι πιο κοντά; Οι 1.000 ή οι 800 μονάδες;

Η εβδομάδα που πέρασε, βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών περισσότερο σε στάση αναμονής, παρά σε θέση δράσης. Η τροχοδρόμηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η αποκοπή μιας σειράς μερισμάτων και η κλιμάκωση του ενδομετοχικού πολέμου στην Ελλάκτωρ, αποτέλεσαν τα βασικότερα χρηματιστηριακά γεγονότα, που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα. Και το ερώτημα των επενδυτών είναι: «τι είναι πιο κοντά; Το 1.000 ή το 800 του Γενικού Δείκτη;»

Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον. Με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά, εν μέσω μιας σειράς αρνητικών νέων, ανησυχιών και φόβων, είναι φυσικό να διερωτάται η εγχώρια επενδυτική κοινότητα για την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απομακρυνθεί από τη ζώνη μαγνητισμού των 900 μονάδων.

Μα, αν δεν δοκιμάσει τώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράψει νέα υψηλά, που το πάρτι συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, πότε θα το κάνει;

Όταν η ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού, γίνει πραγματικότητα; Ή όταν τα επιτόκια πάρουν ανοδική κατεύθυνση;

Γιατί η χρηματιστηριακή αγορά δεν ανταποκρίνεται θετικά σε όλα όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία;

Η μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού, δεν θα έπρεπε να δώσει μια εκ νέου ώθηση; 

Η υπογραφή της σύμβασης του αυτοκινητοδρόμου Ε-65, δεν θα έπρεπε να σηματοδοτήσει μια γενικότερη αλλαγή της εικόνας για τις κατασκευαστικές εταιρείες;

Η σύμβαση της γραμμής 4 του μετρό των Αθηνών, δεν σήμανε την έναρξη μιας σειράς από συνοδευτικά έργα και την εκκίνηση μιας σειράς από παράπλευρες δραστηριότητες;

Και τι θα γίνει, αν η πραγματική οικονομία κλονιστεί και πάλι από τον Covid;      

Η αλήθεια είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν εμφάνισε ενθουσιώδη αντανακλαστικά, απέναντι σε αυτή την ακολουθία από τα προαναφερθέντα θετικά νέα, αλλά και απέναντι στα νέα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Οι επενδυτικές δυνάμεις δείχνουν μια επιφυλακτικότητα στο να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, δεν δείχνουν τη διάθεση να αποχωρήσουν μαζικά, ρευστοποιώντας τις θέσεις τους. Εξ ου και ο χαμηλός τζίρος.

Η φαρέτρα των αισιόδοξων

Όσοι εκτιμούν ότι η αγορά θα οδεύσει προς τις 1.000 μονάδες, θεωρούν ότι αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει με το που θα τελειώσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και θα αρχίσει η επανεπένδυση των μερισμάτων που αποκόπτονται από τις εισηγμένες εταιρείες, «ροκανίζοντας» προσωρινά μονάδες από τον δείκτη.

Επίσης, εκτιμούν ότι οι κερδοφορίες του πρώτου εξαμήνου, δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως στις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Το οπλοστάσιο της αισιοδοξίας, έχει στη φαρέτρα του την υλοποίηση των πρώτων έργων και δράσεων από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, που θα αρχίσει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο και τη βούληση της κυβέρνησης να μην υιοθετήσει ένα νέο lockdown. Τέλος, φαίνεται ότι και ο Ιούνιος θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας από την αρχή του 2021, που θα καταγράψει ένα ικανό θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις εισροές και τις εκροές των ξένων χαρτοφυλακίων.

Τα επιχειρήματα των short

Όσοι εκτιμούν ότι ο γενικός δείκτης θα υποχωρήσει προς τις παρυφές των 800 μονάδων, έχουν τη δική τους λογική. Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση του ΑΕΠ, δεν θα είναι η αναμενόμενη κυρίως λόγω της υστέρησης του τουρισμού.

Επιπλέον, θεωρούν, ότι η υστέρηση του ΑΕΠ, συνοδεύεται από υπέρβαση των «δαπανών στήριξης» της οικονομίας, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα έλλειμμα μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Βλέπουν ότι μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ τόσο της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και της Alpha Bank, θα φανεί ότι δεν θα έχουν καλυφθεί πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ότι τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα και ότι το σχέδιο «Ηρακλής», έχει ξεπεραστεί ήδη από την πραγματικότητα.

Εκτιμούν ότι οι δυνατότητες απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, θα διατηρηθούν στα ίδια χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν επί εποχής ΕΣΠΑ, καθυστερώντας την εκτέλεση των έργων και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Ρυθμιστές τα ξένα κεφάλαια

Με δεδομένο ότι στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα, ολοένα και αυξάνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση των ξένων επενδυτών, η πορεία του Γενικού Δείκτη θα εξαρτηθεί από την εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, στα γραφεία των επενδυτικών εταιρειών και των οίκων αξιολόγησης

Μια εικόνα που εξαρτάται, όχι μόνο από καθαρά ποσοτικά κριτήρια, αλλά και από ποιοτικά κριτήρια, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα. Μεταξύ των άλλων, συγκαταλέγεται και η πλήρης υιοθέτηση της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας στη λειτουργία των εταιρειών.

Γεγονότα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα μάτια των ξένων στρατηγικών, αλλά και θεσμικών επενδυτών. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.