Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα ή φυγή προς τα εμπρός;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα ή φυγή προς τα εμπρός;

H τρέχουσα χρονική συγκυρία στη ΧΑ επιτάσσει λήψη και διακράτηση αγοραστικών θέσεων. Κάτι που επιβεβαιώνεται ιδωμένο από δύο σκοπιές, είτε την επιλογή συγκεκριμένων εταιριών που θα αποτελέσουν τα επενδυτικά οχήματα, είτε την πρόσφατη συμπεριφορά των τίτλων στο ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή, αλλά μεταφράζονται με πιθανοτική προσέγγιση. Με απλά λόγια, είναι πιθανότερο το σενάριο η αγορά να συνεχίσει να αποδίδει θετικά, από το αντίθετο σενάριο, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το θετικό σενάριο είναι πολλοί, τόσο προερχόμενοι από την ανάλυση των εταιρειών, των μετοχών τους, της γενικότερης κατάστασης στην εγχώρια οικονομία κ.λπ, όσο και από την ανάλυση του επενδυτικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, έχουμε δει εξαιρετική συμπεριφορά πολλών μετοχών, η οποία λογικά προεξοφλεί την επίσης εξαιρετική χρηματοοικονομική τους εικόνα, και μάλιστα επιβιώνοντας σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι δύσκολο κάποιος που ασχολείται με τις επενδύσεις να μην οδηγείται στο ίδιο συμπέρασμα.

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές έχουμε γίνει κοινωνοί μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής μεγέθυνσης, της οποίας το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η διάχυσή των αποτελεσμάτων της στις χρηματιστηριακές αγορές και στις αποτιμήσεις πληθώρας εισηγμένων. Παράλληλα, οι νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μόνο υποστηρικτικά δρουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς συνεχίζουν να παρέχουν άφθονο και πάμφθηνο χρήμα για περαιτέρω επενδύσεις, χωρίς να προσφέρουν κίνητρα για το αντίθετο, τουλάχιστον όσο δεν εμφανίζονται πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, και σε σχέση με την ελληνική αγορά και τη μελλοντική πορεία των τιμών στο ταμπλό, θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει - εκτός των υπολοίπων - δύο βαρίδια, ή καλύτερα δοσμένο αυτό, δύο παράγοντες που εμποδίζουν να γενικευτεί το αγοραστικό τέμπο: το τραπεζικό ζήτημα και η διστακτικότητα στις ΗΠΑ.

Από τη μία, το τραπεζικό ζήτημα είναι ευρέως γνωστό στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς αφενός είμαστε ακόμα ένα χρηματιστήριο άκρως «τραπεζολάγνο». Οι επενδυτές ανά τα χρόνια αγάπησαν τα τραπεζόχαρτα, και δικαιολογημένα εν μέρει, καθώς όλη η ανάπτυξη της περασμένης 20ετίας 1990-2010 προήλθε από αυτές, όπως όμως και όλη η προβληματική της επόμενης 2010-2020 επίσης αφορά σε αυτές.

Έτσι, είναι κοινός τόπος ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία στροφή μιας μεγάλης ανάβασης, όπου αναμένονται οι τελευταίες τιμονιές προς την «εξυγίανση» των ιδρυμάτων από τα προβληματικά δάνεια. Επομένως, σε πιο βραχυπρόθεσμη οπτική, οι επικείμενες ανακατατάξεις που ίσως λάβουν τη μορφή διαρθρώσεων κεφαλαίων ή εταιρικών σχημάτων, προσδίδουν ανασφάλεια σχετικά με την πορεία των αποτιμήσεων, ώστε οι επενδυτές να μην είναι πάντα πρόθυμοι να διακρατήσουν τις θέσεις τους φοβούμενοι ιδιαίτερα χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, πληθαίνουν οι φωνές που «απαιτούν» διόρθωση, αναζητώντας την αφορμή, η οποία δεν μπορεί πλέον παρά να έρθει από την ίδια τη FED με μια μεταστροφή νομισματικής πολιτικής. Διότι μόνο με αύξηση (ή δέσμευση για αύξηση) επιτοκίων θα μπορούσε να αναχαιτιστεί τέτοια ανοδική τάση. Κι όμως, αυτή η απόφαση απαιτεί πρώτον κίνδυνο πληθωρισμού και δεύτερον τελμάτωση της αγοράς εργασίας, όταν κανένα από τα δύο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Καταλήγοντας, η αγορά μας είναι ισχυρή μεσοπρόθεσμα. Στη μεγάλη εικόνα, διατρέχουμε μια περίοδο παύσης, απορρόφησης επιπέδων και διστακτικότητας υπό τη μορφή χαμηλών όγκων συναλλαγών. Παρόλο που υποαποδίδουμε σε βάθος ετών (οι ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά, εμείς ούτε καν συζήτηση για κάτι τέτοιο), την ίδια στιγμή παραμένουμε επενδυτικός προορισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με μεγάλα περιθώρια αποδόσεων, που θεωρούμε ότι έχουν ήδη έρθει από πολλούς τίτλους. Αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση, είναι η επιλογή εταιριών/μετοχών με αξία και καλή συμπεριφορά στο ταμπλό, και η χάραξη λογικού επενδυτικού σχεδίου με χρονισμό και υπομονή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες