Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση στις στηρίξεις ελλείψει... καυσίμων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση στις στηρίξεις ελλείψει... καυσίμων

Μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και στενό εύρος διακύμανσης χαρακτήρισαν την πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς παρά την πρωινή αισιοδοξία οι επενδυτές άφησαν τελικά το Χρηματιστήριο πέριξ του αμετάβλητου και επάνω σε βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Στον απόηχο μιας γερμανικής εκλογικής αναμέτρησης που δεν έλυσε καμία κομματική διαφορά, το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε στάσιμο σε συσχέτιση με τη γενικότερη διστακτικότητα στις ευρωαγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνιστώσες δεν οδηγούν σε κάποια κατεύθυνση, ώστε να θεωρούμε ότι θα αυξηθεί η ευαισθησία των αγορών σε οποιαδήποτε εξέλιξη προκύπτει σταδιακά, αν και στη γενικότερη εικόνα, τουλάχιστον μέχρι να αρθεί η προστατευτική δημοσιονομική ομπρέλα της ΕΚΤ (PEPP), δεν μπορούμε να ανησυχήσουμε για κάποιου είδους δημοσιονομική προσαρμογή που ενδεχομένως θα απαιτούσε ένας νεοσύστατος συνασπισμός στο Βερολίνο.

Και παρά το δυνατό άνοιγμα του Γενικού Δείκτη στο +0,74%, τελικά εκείνος βρέθηκε να κλείνει οριακά θετικός στις 875,43 μονάδες, με κέρδη της τάξεως του 0,27% αφού άλλαξε πρόσημο 10 φορές.

Οι μέτριοι όγκοι των 56,4 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα στο ταμπλό από τη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων συνηγορούν στο γεγονός ότι αφενός δεν υπήρξε τελικά καταλύτης από τις γερμανικές εκλογές, αφετέρου δεν υπήρξαν καύσιμα για κάποια αξιοπρεπή ανοδική αντίδραση.

Αντίθετα, ο Δείκτης έκλεισε μεν στο επίπεδο της Παρασκευής, αλλά σε αρνητική περιοχή καθώς δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τις 881 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο.

Κάτι που έχει με τη σειρά του προκαλεί ανησυχίες διότι το επόμενο επίπεδο βρίσκεται στις 835. Και με δεδομένο ότι το κλίμα έχει χαλάσει από την περασμένη εβδομάδα, οι αγοραστές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μερικές μετοχές, τουλάχιστον από τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που συντηρούν την ανοδικότητά τους. Ενδεικτικά, αυτές της Eurobank, που κράτησε τα 0,82, της Mytilineos, που τίμησε τα 14 (αν και έκλεισε άσχημα, τελικά), του ΟΠΑΠ που κράτησε τα 13, του ΟΤΕ και της ΕΤΕ, όσο πάνω από τα 2,38.

Τα πρόσημα ήταν μικτά, με 49 ανοδικές έναντι 54 πτωτικών (12/10 στον 25άρη).

Ο Γενικός Δείτκης έχει αντίσταση στις 881 μονάδες, με την επόμενη στάση στην πτώση τις 855. Σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η βάση στις 872 μονάδες συνιστά κόκκινο πανί για τους πωλητές, και εφόσον χαθεί, οι πιέσεις αναμένονται ισχυρές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.