Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ροτόντα και ο μπουφές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ροτόντα και ο μπουφές

Μια πρώτη γεύση από μια κανονική ανοδική αγορά πήραμε χθες και προχθές από το ΧΑ το οποίο μετά από καιρό έδειξε σοβαρά δείγματα αφύπνισης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις αποδόσεις των εταιρειών. Ο Αύγουστος είναι εξ ορισμού ένας μήνας στον οποίο οι δυνάμεις είναι μετρημένες, δεν υπάρχει η «άπλα» για κάτι έντονο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, φέτος όμως υπήρχε «μεροκάματο» για όσους έμειναν πίσω.

Η εξέγερση των καταπιεσμένων της Λ. Αθηνών (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) έδωσε λόγους για να εξεταστούν πιο επιμελώς οι αποτιμήσεις ενώ κλαδικά υπήρξε μαζικότερο κύμα ενδιαφέροντος στην πληροφορική και τις κατασκευές. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην ενέργεια όπου οι εξελίξεις στη ΔΕΗ φαίνεται να τρέχουν τον κλάδο.

Μέσα στον Αύγουστο είχαμε και την εισαγωγή μια νέας εταιρείας της, Real Consulting η οποία υπερδιπλασίασε την τιμή της σε σχέση με την τιμή της αρχικής ιδιωτικής τοποθέτησης. Όλα αυτά σε ένα μήνα που δεν φημίζεται για τη χρηματιστηριακή του ζωντάνια. 

Μέχρι πρότινος η αγορά μας ήταν ροτόντα, αφορούσε δηλαδή ένα κλειστό κλαμπ λίγων εταιρειών που προσέλκυαν ξένα θεσμικά κεφάλαια. Εσχάτως έχει αρχίσει να μοιάζει με μπουφέ: Ο μικροεπενδυτής που είχε ένα χαρτοφυλάκιο μεσαίων ή μικρών εταιρειών είδε τις αποτιμήσεις τους να βελτιώνονται ενώ όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου φέτος άφησαν κέρδος στο τέλος της ημέρας.

Μια αγορά που δίνει κέρδη σε πολλούς δημιουργεί οπαδούς και όσο δίνει κέρδη οι εμπλεκόμενοι είναι διατεθειμένοι να ανακυκλώσουν τη ρευστότητα τους σε ιδέες που είτε έμειναν πίσω, είτε έχουν διαφορετικό προφίλ ρίσκου. Επίσης, είναι βασικό ο επενδυτής να νιώσει ότι πιθανότατα η ευκαιρία που του παρουσιάζεται δεν θα επιστρέψει. Και σε κάποιο βαθμό το ΧΑ το κατάφερε αφού υπάρχουν 15 εταιρείες που δίπλωσαν από την αρχή του έτους ενώ 61 έχουν διπλασιάσει από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Είθισται το ράλι των μικρών χαρτιών να συνδέεται με το τέλος της ανόδου. Είδαμε επομένως  το τέλος του ανοδικού κύκλου; Υπάρχουν εμπειρικές διαπιστώσεις που μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτό που βλέπουμε θα έχει διάρκεια.

Το ελληνικό στόρι ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, νέοι παίκτες δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην αγορά και η «δημοφιλία» του Χρηματιστηρίου παραμένει σε επίπεδο βιτρίνας: Πολλοί κοιτάζουν, λίγοι ρωτούν, ελάχιστοι αγοράζουν. Και τέλος διανομές τίτλων από τα λεγόμενα «δυνατά χέρια» ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί.

Υπάρχουν αξιόλογα νέα που είναι μπροστά μας (ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, εισροές κεφαλαίων σε επιχειρήσεις) και άσχημα ή δύσκολα νέα που είναι πίσω μας (αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών, lockdowns, κλπ).Ο αστάθμητος παράγοντας επί του παρόντος είναι οι ξένες αγορές και μια διόρθωση που θα βάλει τους ξένους θεσμικούς σε θέση άμυνας. 

Μπορεί το χρηματιστηριακό καλοκαίρι να μην ήταν τελικά τόσο καυτό, ούτε και αδιάφορο ήταν. Ο μπουφές πάντως έχει ανοίξει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.