Χρηματιστήριο Αθηνών: Εφεδρείες και αντοχές από τις εισηγμένες και στο β' εξάμηνο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εφεδρείες και αντοχές από τις εισηγμένες και στο β' εξάμηνο

Η αντοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις πρόσφατες πιέσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες αναδυόμενες αγορές είχε και μια θεμελιώδη διάσταση. Οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες δεν έβγαλαν απλώς ένα ικανοποιητικό εξάμηνο με πλειοψηφική συμμετοχή κερδοφόρων εταιρειών, αλλά το καλύτερο α? εξάμηνο σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη από το 2009.

Η μεταφορά των κερδών από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών στην τελική γραμμή είναι περίπου υποδειγματική: Οι εισηγμένες αυξάνουν περίπου 500 μονάδες βάσης τα περιθώρια κερδών σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο επιστρέφοντας στα λειτουργικά κέρδη λίγο πάνω από το 15%, μια επίδοση που συναντάται στις ένδοξες χρήσεις μεταξύ 2002 και 2006. 

Παραδοσιακά στο β? εξάμηνο τα περιθώρια κερδοφορίας παρουσιάζουν κόπωση και φέτος η εικόνα φαίνεται ότι δεν θα είναι η εξαίρεση. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών ήδη επικοινωνείται από τις διοικήσεις στην αγορά και παρά την καλή εικόνα του γ? τριμήνου το υπόλοιπο μέρος του τζίρου ως το τέλος της φετινής χρονιάς αναμένεται να υποστεί τις επιδράσεις των χρηματιστηριακών ανατιμήσεων.

Η καθυστέρηση δε που παρατηρείται στη μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κόψει μέρος της δυναμικής των κερδών. Επομένως, θα έχουμε μια αδύναμη βάση σύγκρισης που από τον Οκτώβριο και μετά θα ευνοεί σημαντικά τις επιχειρήσεις σε επίπεδο γραμμής πωλήσεων από την άλλη θα έχουμε μικρότερα περιθώρια. 

Αν η κατάσταση αυτή μείνει ως το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές μεταβολές και στο κεφάλαιο κίνησης με ευθύ αντίκτυπο σε ταμείο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Το ταμείο των εισηγμένων βρίσκεται στα 12,9 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί περί το 1 δισ. ευρώ λόγω των προγραμματισμένων διανομών μερισμάτων χρήσης 2020 μέσα στο β? εξάμηνο.

Ακόμα και έτσι τα 12 δισ. ευρώ είναι η υψηλότερη ταμειακή θέση από το 2007 και μια από τις υψηλότερες όλων των εποχών! Επιπλέον, η τραπεζική χρηματοδότηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ακριβή και αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Άρα ναι μεν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε πίεση στα περιθώρια, από την άλλη πλευρά όμως οι εισηγμένες έχουν ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών μέχρι να τις μετακυλήσουν στην Αγορά.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι αυτό το «λίπος» που δημιούργησαν στο ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δυσκολία, στις πολλές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες την τελευταία δεκαετία. Και αυτό ίσως επηρεάσει τον προγραμματισμό του επενδυτικού τους σχεδιασμού. 

Τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη των εμποροβιομηχανικών εταιρειών ανά εξάμηνο από το 2002

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Πώς κινήθηκαν τα λειτουργικά και καθαρά περιθώρια κέρδους

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.