Χρηματιστηριακό ράλι εν μέσω βροχής θετικών νέων

Χρηματιστηριακό ράλι εν μέσω βροχής θετικών νέων

Η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του, ξαναβάζει με αξιώσεις στο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παιχνίδι την εταιρεία, η μετοχή της οποίας όχι μόνο κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 14,64% στα 1,42509 ευρώ με τζίρο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, αλλά αναίρεσε τον προηγούμενο πτωτικό σχηματισμό της που «απειλούσε» να τη στείλει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούσαν να δώσουν σε κάποιο σημείο ένα μέρος (έως το 50% της θέσης τους) και με τα χρήματα αυτά να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, εφόσον βεβαία ισχύσουν τα δεδομένα (προτεινόμενη τιμή. 0,9 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση ανταλλαγής 1,25:2). Η μετοχή προς το παρόν έχει κοντινό στόχο την περιοχή των 1,6 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η σημαντική υπερκάλυψη που καταγράφεται στο μέτωπο της εν εξελίξει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς όλα δείχνουν ότι θα δώσει μετοχές στα 1,15 ευρώ, έβαλε τέλος στα συνεχόμενα limit down της μετοχής (-1,68% στα 1,76 ευρώ σήμερα), αλλά το κυριότερο είναι πως συνέβαλε καθοριστικά ώστε να βρεθεί και πάλι σε θέση πρωταγωνιστή ο κλάδος των τραπεζών καθώς όσοι είχαν ποντάρει στην σημαντική του υποχώρηση λόγω της ΑΜΚ, άρχισαν να κλείνουν εσπευσμένα θέσεις. Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 3,12% στις 594,3 μονάδες με την Alpha Bank σε ρόλο οδηγού (+5,59% στα 1,2130 ευρώ με συναλλαγές άνω των 21,7 εκατ. ευρώ), την Εθνική στο +3,40% και τα 2,586 ευρώ με τζίρο 10,9 εκατ. ευρώ, και την Eurobank η οποία εξακολουθεί να έχει με διαφορά την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (2,884 δισ. ευρώ) να κλείνει με μικρότερη άνοδο κατά 0,21% στα 0,7776 ευρώ με τζίρο 9,327 εκατ. ευρώ.

Το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά και τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών μέτρων – ανάσα ύψους 900 εκατ. ευρώ καθώς και του προγραμματισμού για σταδιακή κατάργηση περιορισμών και ανοίγματος της αγοράς από το Πάσχα και μετά, συνέβαλαν στην αφύπνιση επιμέρους εταιρειών της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, του κλάδου των ταξιδιών κ.α

Έτσι στο ταμπλό εκδηλώθηκαν τοποθετήσεις με άξονα τις μετοχές της Viohalco, με τη μετοχή του ομίλου να καταγράφει νέα άνοδο κατά 5,22% στα 5,04 ευρώ, τη Cenergy να ενισχύεται κατά 4,67% στα 2,69 ευρώ και την ElvalHalcor να ενισχύτεται κατά 4,65% στα 2,3650 ευρώ.

Σημαντική άνοδο άνω του 3% σημείωσαν ακόμη η μετοχή της Φουρλής, της ΕΥΔΑΠ, της Motor Oil, της Σαράντης, ενώ ο τίτλος της Mytilineos επέστρεψε μια ανάσα από τα υψηλά του κλείνοντας με άνοδο 2,67% στα 14,98 ευρώ με την ανακοίνωση της εταιρείας για την υποδοχή του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία να αναφέρεται σε υπερκάλυψη κατά τουλάχιστον 4 φορές και επιτόκιο 2,25%.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας μεταξύ άλλων και ο ΟΠΑΠ με άνοδο άνω του 2% στα 11,91 ευρώ και τζίρο 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ Τιτάνας, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Aegean έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν με σημαντικά κέρδη άνω του 3% η Πλαστικά Θράκης, η Ικτίνος αλλά και η Άβαξ που κατέγραψε άνοδο 9,4% στα 0,9190 ευρώ.

Η καλή ημερήσια απόδοση συνοδεύτηκε από μεγάλο τζίρο συναλλαγών (90,1 εκατ. ευρώ), ενώ από τις 25 μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι 21 ήταν ανοδικές. Στο σύνολο της αγοράς 80 τίτλοι έκλεισαν στο πράσινο έναντι μόλις 25 που υποχώρησαν.

Ο χθεσινός στόχος των 889 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επετεύχθη, ένα επίπεδο που έχει αξία μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και οριοθετεί απλά το momentum. Έτσι, οι 886 και 878 μονάδες είναι οι στηρίξεις που μπορούν να οδηγήσουν τον Δείκτη στις 922 μονάδες.

Η αγορά παραμένει ανοδική στην πλειοψηφία των εισηγμένων. Το κλίμα είναι θετικό αφενός συνεκτιμώντας την εικόνα των ευρωαγορών (DAX 30 +0,31%, eurostoxx 50 +0,72%) αφετέρου βλέποντας τον VIX στις  17,6 μονάδες, το δεκαετές των ΗΠΑ στο 1,55% και το EURUSD στο 1,20.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.