ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Mytilineos: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% - Υπερκάλυψη 4 φορές

Mytilineos: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% - Υπερκάλυψη 4 φορές

Με εντυπωσιακή προσφορά που υπερκάλυψε την έκδοση κατά σχεδόν τέσσερις φορές, φτάνοντας κοντά στα 2 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, με το οποίο η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε στο 2,25%..

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το roadshow κράτησε μικρό διάστημα η ζήτηση που εκδηλώθηκε υπήρξε μεγάλη με το που άνοιξε το βιβλίο προσφορών και ενώ το αρχικό guidance από τις BNP Paribas, Citigroup και HSBC ήταν στο 2,5%, το επιτόκιο τελικά υποχώρησε αρκετά χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο που εκδόθηκε έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό στα διεθνή χαρτοφυλάκια τα οποία επενδύουν με βάση τα κριτήρια ESG, ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ και απευθυνόταν σε μεγάλους επενδυτές καθώς η ελάχιστη επένδυση ήταν στα 100.000 ευρώ.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων σύμφωνα με την εταιρεία για:

(i) την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, (ii) τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και (iii) την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, επιλέξιμων πράσινων έργων, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της εταιρείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (η «MYTILINEOS»), μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες, με διεθνώς διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες, ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση (pricing) της πρώτης πράσινης έκδοσης (η «Έκδοση») πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 2,25%, λήξη το 2026 (οι «Ομολογίες») και τιμή έκδοσης 100%. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για (i) την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, (ii) τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και (iii) την καταβολή των αμοιβών και εξόδων της Έκδοσης. Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων (συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών υποστηρικτικών δαπανών), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της εταιρείας. Η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 28 Απριλίου 2021, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σε σχέση με την έκδοση, οι BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG και HSBC Continental Europe S.A. ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators), και οι Alpha Bank Α.Ε., Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan AG, Morgan Stanley Europe SE, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Nomura Financial Products Europe GmbH και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Η HSBC Continental Europe S.A. ενεργεί επίσης ως Σύμβουλος Διάρθρωσης Πράσινων Ομολογιών (Green Structuring Advisor).

Με έδρα στην Ελλάδα, η MYTILINEOS διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία. Οι μετοχές της MYTILINEOS, που ιδρύθηκε το 1908, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995 με χρηματιστηριακή αξία την 9η Απριλίου ύψους περίπου € 2,03 δισ.»