Χαρακτικά από μεγάλα ονόματα που δεν ξεπερνούν τις 1000 λίρες

Χαρακτικά από μεγάλα ονόματα που δεν ξεπερνούν τις 1000 λίρες

Στις 27 Απριλίου ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο πραγματοποιεί την καθιερωμένη δημοπρασία του με τυπώματα και πολλαπλά έργα (Prints and Multiples). Από τον Ρέμπραντ ως τον Μπάνκσι παρελαύνουν ονόματα που καθιέρωσαν την τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη μαγνητίζοντας γερούς συλλέκτες από όλο τον κόσμο. Τα έργα αυτά μπορούν να φτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κι είναι δυσθεώρητα για τον κοινό θνητό. Υπάρχουν όμως και «ευκαιρίες» με αρχική τιμή που κάνουν τις δυνατές υπογραφές προσιτές στο ευρύ κοινό. Περιηγηθήκαμε τον ψηφιακό κατάλογο και επιλέξαμε μια σειρά από χαρακτικά που δεν ξεπερνούν τις 1000 λίρες.

Μια ανακλινόμενη φιγούρα του Χένρυ Μουρ, υπογεγραμμένη και αριθμημένη από τον καλλιτέχνη (40/100), προσφέρεται με αρχική τιμή τις 700 λίρες (λαχνός 30). Πρόκειται για έγχρωμη χαλκογραφία (ακουατίντα) του 1976, τυπωμένη στη Φλωρεντία.

Από την ίδια περίπου περίοδο μας έρχεται το χαρακτικό του Τζον Κράξτον «Σελήνη, πουλί και νερό» (λαχνός 19). Είναι υπογεγραμμένο και αριθμημένο από τον σημαντικό δημιουργό (45/75), στον οποίο αφιερώνει έκθεση την περίοδο αυτή το Μουσείο Μπενάκη.

Τζον Κράξτον

Εκτός από τον Έλληνα στη ψυχή Κράξτον, στη δημοπρασία μετέχει και ο Ελληνοαμερικανός Νάσος Δάφνης με ένα έγχρωμο τύπωμα του 1978. Υπογεγραμμένο, με τίτλο «SS 11-78» και αρίθμηση 12/120, εκδόθηκε από τους John Nichols Printmakers and Publishers της Νέας Υόρκης. Ξεκινά στις 500 λίρες (λαχνός 115).

Νάσος Δάφνης

Στην ίδια τιμή προσφέρεται και η «Julie» του Man Ray (λαχνός 124). Έγχρωμη χαλκογραφία, τυπωμένη το 1970, φέρει υπογραφή του καλλιτέχνη και αρίμηση 72/90.

Man Ray

“Body” τιτλοφορεί αυτό το όμορφο giclée o βρετανός Άντονι Γκόρμλεϊ (λαχνός 248). Πρόκειται για πολλαπλό έργο του 2014, με υπογραφή, τίτλο, ημερομηνία και αρίθμηση 96/250, αλλά χωρίς κορνίζα. Βγαίνει με αρχική τιμή τις 700 λίρες.

Άντονι Γκόρμλεϊ

Giclée εκτύπωση του 2018, σε έκδοση 250 αντιτύπων, το πολλαπλό αυτό έχει την υπογραφή του Ντέιβιντ Σρίγκλει. Το «vibes» τυπώθηκε στο Λονδίνο και προσφέρεται χωρίς κορνίζα (λαχνός 220, αρχική τιμή 600 λίρες).

Ντέιβιντ Σρίγκλει

Χωρίς κορνίζα προσφέρονται και τρία τυπώματα του Κιθ Χάρινγκ με αρχική τιμή 600 λίρες (λαχνός 133). Εκδόθηκαν το 1987 στην Ελβετία για λογαριασμό του γνωστού καπνικού brand Lucky Strike στο Αμβούργο.

Κιθ Χάρινγκ

Την προσοχή μας τράβηξε κι ένα πόστερ του σύγχρονου Aμερικανού Τζόνας Γουντ με έδρα το Λος Άντζελες. Τυπώθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης «Shio Kusaka & Jonas Wood» από το μουσείο Voorlinden στην Ολλανδία κι έχει τίτλο «Large Shelf Still Life» (λαχνός 264). Η αρχική του τιμή είναι 500 λίρες.

Τζον Κράξτον

Τον κατάλογο με τα προσφερόμενα έργα μπορείτε να βρείτε εδώ

https://www.bonhams.com/auction/27493/prints-and-multiples/