«Βουτιά» 650 μονάδων ο Dow Jones με φόντο την έξαρση της πανδημίας

«Βουτιά» 650 μονάδων ο Dow Jones με φόντο την έξαρση της πανδημίας

Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό των κρούσματα κορονοϊού σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 650 μονάδων ή 2,29% - τη μεγαλύτερη σε ημερήσιο επίπεδο από τις 3 Σεπτεμβρίου - στις 27.685 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες 1,86% κατέγραψε και διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 3.400 μονάδες.

Ελαφρώς καλύτερη εικόνα, με απώλειες της τάξης του 1,64% εμφάνισε ο δείκτης Nasdaq των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 11.358 μονάδες.

Η έξαρση της πανδημίας συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς και αναστάτωση στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν το Σάββατο περισσότερα από 83.000 κρούσματα της νόσου, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας κατά 5.000 το προηγούμενο αρνητικό του Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων κρουσμάτων σημείωσε με την σειρά του αρνητικό ρεκόρ, καθώς βρέθηκε στις 68.767 λοιμώξεις ανά ημέρα.

Περαιτέρω επιδείνωση στο ήδη αρνητικό κλίμα έφερε επίσης η παραδοχή του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ, πως ο κορονοϊός δεν μπορεί να τεθεί πλέον υπό έλεγχο.

Ο Μέντοουζ μιλώντας στο CNN και τον Τζέικ Τάπερ είπε: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κορονοϊό αλλά την διαδικασία αντιμετώπισης. Τα φάρμακα, τα εμβόλια. Είναι χειρότερο από τη γρίπη». Η δήλωση του Μέντοουζ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πρόσφατα επανέλαβε ότι «ο κορονοϊός έχει στρίψει γωνία».

Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, καθώς ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι εταιρειών που αναμένουν σημαντική στήριξη από το νέο πακέτο, με τον ταξιδιωτικό κολοσσό Royal Caribbean να πραγματοποιεί βουτιά 9,7%, την Norwegian Cruise να κλείνει στο -8,5%, ενώ η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας Delta έχασε 6,1%, της United Airlines 7% και της American Airlines 6,4%.