Bitcoin: Θα «αναστηθεί» ο βασιλιάς… της μεταβλητότητας;

Bitcoin: Θα «αναστηθεί» ο βασιλιάς… της μεταβλητότητας;

Τρόμο έχει πανικό έχει προκαλέσει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων το sell-off της τελευταίας εβδομάδας, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα έχουν τη μεταβλητότητα στο… DNA τους. Επομένως, όσοι θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα εν λόγω assets θα πρέπει να μάθουν να ζουν με έντονες διακυμάνσεις και κατ’ επέκταση έντονες συγκινήσεις.  

Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, η μέση πτώση του bitcoin από τα ιστορικά του υψηλά είναι κοντά στο 50%, ενώ σε ποσοστό 69% των ημερών συναλλαγών της τελευταίας δεκαετίας η τιμή του bitcoin βρίσκεται 40% κάτω από το ιστορικό του υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι στη σύντομη ζωή του, το bitcoin πέφτει πολύ, αλλά ανακάμπτει και καταφέρνει να φτάνει συνεχώς σε υψηλότερες κορυφές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο.

Τα τελευταία 11 χρόνια που το bitcoin έχει εισέλθει στον επενδυτικό κόσμο, μαζί με την τεχνολογία blockchain έχει φέρει μαζί του και απίστευτα επίπεδα μεταβλητότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων είναι το asset με τις πιο απότομες, έντονες και εντυπωσιακές διακυμάνσεις στην ιστορία, έχοντας δώσει απίθανα κέρδη αλλά και πόνο στους απανταχού φανατικούς επενδυτές των ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones, το bitcoin έχει σημειώσει 750 φορές ημερήσια μεταβολή άνω του 5%, πάνω από 230 φορές ημερήσια μεταβολή τουλάχιστον 10% και σχεδόν 50 φορές έχει κινηθεί σε ποσοστό άνω του 20% σε μία ημέρα.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο πιο «ευαίσθητες» είναι οι τιμές των crypto σε σύγκριση με τα παραδοσιακά assets, αρκεί μία σύγκριση των διακυμάνσεων της τιμής του bitcoin με τον S&P 500 και τον χρυσό. Ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης στον πλανήτη έχει εμφανίσει τα τελευταία 100 περίπου χρόνια (από τον Ιανουάριο του 1928 έως σήμερα) ημερήσια μεταβολή άνω του 5% μόλις 151 φορές, άνω του 10% μόλις 10 φορές και άνω του 20% μόνο 1 φορά. Όσο για τον χρυσό, από το 1984 έως σήμερα δεν έχει μεταβληθεί ποτέ σε ποσοστό άνω του 10% σε μία ημέρα, ενώ έχει κινηθεί άνω του 5% μόλις 27 φορές.

Επίσης, ακριβώς επειδή το bitcoin είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, όταν διορθώνει τόσο έντονα, τείνει να συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά καθώς αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό δείκτη του κλίματος που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Εν κατακλείδι, η διόρθωση είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σύνηθες στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, επομένως είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για bear market. Είναι επίσης δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το τέλος της διόρθωσης και την τάση των επόμενων εβδομάδων. Πάντως, αναλυτές της JPMorgan υποστηρίζουν ότι μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγκαταλείπουν τα κρυπτονομίσματα και επιστρέφουν στη… σιγουριά του χρυσού.