Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα σε νεότερα υψηλά

Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα σε νεότερα υψηλά

Με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μεν να συντηρηθεί σε περιοχή κερδών, χωρίς ωστόσο να προστεθεί κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση. Μία ανάλυση που θέλει τον Δείκτη να κινείται - αρχικά - προς τις 900 μονάδες, όπου και θα κριθεί εάν και κατά πόσο θα υπάρξει αγοραστική διάθεση για περαιτέρω ώθηση προς τις 924 και την επαναφορά στο «προ Όμικρον» μοτίβο.

Στο παραπάνω ανοδικό σενάριο συνεπικουρεί αφενός η ώριμη συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, αφετέρου η ικανοποιητική διάχυση της ρευστότητας σε πληθώρα τίτλων, και όχι απαραίτητα δεικτοβαρών, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που βοηθάει στην ψυχολογία, καθώς το rotation είναι εμφανές.

Ειδικότερα για τον ΔΤΡ, και με βασικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές της ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, φαίνεται να αφορά πλέον σε έναν κλάδο που ελάχιστα θυμίζει τον τραπεζικό του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί τόσο από το εταιρικό πρόσωπο και τη σημαντική βελτίωση στο μέτωπο των ΜΕΑ, όσο και από την υποστήριξη που παίρνουν οι μετοχές στο ταμπλό, με τη γενικότερη αίσθηση να δείχνει προς μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και δεδομένης της επίδρασης του τραπεζικού στο σύνολο της αγοράς, τόσο σταθμικά όσο και ψυχολογικά, συνεχίζουμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι με τέτοια εικόνα.

Κατά τα λοιπά, σήμερα τα πρόσημα ήταν μικτά, με 12 στις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν θετικές, επί συνόλου 56 έναντι 54 πτωτικών και 57 αμετάβλητων.

Ο ΓΔ άλλαξε 4 φορές πρόσημο μέχρι να κλείσει στις 892,92 μονάδες (+0,12%), με τους αγοραστές να μην προβληματίζονται να διατηρήσουν τη θετική περιοχή, ενώ και το εύρος διακύμανσης ήταν χαμηλό, ούτε 6 μονάδες (890,81-896,53). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,73 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και Σαράντη.

Στην αγορά παραγώγων, εντύπωση προκάλεσε η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα ΣΜΕ της Πειραιώς, τόσο σε αυτά του Δεκεμβρίου, όσο και στα αντίστοιχα του Μαρτίου (2022), ανοίγοντας πρώτη τον χορό των roll over.

Το ΧΑ εμφανίστηκε συσχετισμένο με τις λοιπές αγορές διεθνώς, καθώς η Wall Street στο άνοιγμα στέκεται πέριξ του αμετάβλητου (S&P 500 +0.06%, Dow Jones 30 +0.10%) όσο και η Ευρώπη ξέμεινε από καύσιμα μετά το ισχυρό χθεσινό ανοδικό κρεσέντο (Eurostoxx 50 -0.61%).

Γενικός Δείκτης

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.